Annons
X
Annons
X
Kultur
Recension

Super Mario galaxy 2 Spelglädje i koncentrat

PLATTFORM Nintendo har aldrig varit intresserade av att berätta något. När resten av branschen försöker lista ut hur man bäst ska para ihop spelmoment med en medryckande handling så nöjer sig de japanska spelpionjärerna med att konstatera att prinsessan Peach har blivit kidnappad – igen. Vad som sedan följer är några av de mest fantasifulla och fantastiska plattformsbanor som någonsin lämnat Kyoto-kontoret.

Super Mario galaxy 2

Plattform
wii
Utgivare
Nintendo
Åldersgräns
3

Format: Wii.

Betyg: 6 av 6

Receptet på ett gott plattformsspel från Nintendo har aldrig förändrats i någon större grad. Det handlar fortfarande om enkla nöjen som aldrig verkar bli omoderna: man får utforska stora, mysiga världar där det finns många hemligheter att leta upp. Man får försöka sätta de perfekta hoppen, överleva diaboliska fällor och överlista farliga monster med mängder av påhittiga stridstekniker. Allt parat med en osviklig kontroll som ingen egentligen har lyckats kopiera.

Super Mario galaxy 2 är ett kraftfullt destillat av all den spelglädje som Nintendo alltid stått för. Här finns inte en död sekund, och i varje ny värld väntar så många underhållande utmaningar att man kunde kapa spelet i hälften och fortfarande kalla det enormt.

Även om Super Mario galaxy 2 är mycket likt sin föregångare så känns det aldrig som uppvärmda rester eller samlade B-sidor. Varje bana och värld är en ny chans att överraskas, förundras och glädjas. Strukturen må vara densamma som förr, men så är det också det mest briljanta upplägg som Nintendo använt.

Annons
X

Det är en avskalad variant av de betydligt sävligare föregångarna Super Mario 64 och Super Mario sunshine. Där kunde man gå långa stunder utan att veta säkert åt vilket håll nästa utmaning låg. Här är det istället bara att peka på kartan och klicka, så transporteras man till nästa lekplats. Genom att ta bort alla överflödiga transportsträckor har man skapat en spelbar godispåse där sockerruschen aldrig tar slut.

Som traditionen bjuder gäller det att samla stjärnor på de olika banorna. Det är med stjärnorna som valuta man kan öppna vägen till nästa värld och ta sig närmare den snällt väntande prinsessan. Vanligtvis är ansamlandet av stjärnor kopplat till något mer eller mindre utmanande uppdrag, som att ta kål på ett enormt (men färgglatt och gulligt) monster, hitta en hemlig stig eller slå rekord i bowling där man använder en ihoprullad Mario som klot.

Det fascinerande med spelet är att det går att tackla på två helt olika nivåer. Den som bara vill uppleva lite av det mesta kan nöja sig med att knipa de mest lättplockade stjärnorna; oftast den första i varje värld. Tvångssamlaren, däremot, ställs inför betydligt svårare prov: på de senare banorna ökar svårighetsgraden drastiskt för den som vill fånga alla hemliga och extrasvåra stjärnor – några av dem under extrem tidspress.

Den tuffa utmaningen kombinerad med den typiskt naiva grafiska stilen och den lekfulla upptäckarglädjen gör Super Mario galaxy 2 till ett hypnotiserande spel som är komplett omöjligt att lägga ifrån sig.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X