Annons
X
Annons
X

Spelet ska få kvinnorna på fall

RAGGNINGSKURS. Män och kvinnor har alltid gjort det – flirtat. Numera kan män gå på kurs för att lära sig ragga upp en kvinna på krogen. Pick-up kallas metoden som har fått en världsvid spridning genom den amerikanska boken Spelet. Vi följde en grupp nybörjare i kurs­lokalen och på krogen.

[object Object]
För drygt ett år sedan läste Victor boken Spelet för första gången. Nu jobbar han som ”attraktionscoach” och håller helgkurser i raggning. Foto: ROBERT HENRIKSSON

Stämningen är blygt förväntansfull i konferensrummet på Södermalmshotellet där åtta kursdeltagare sitter uppradade med anteckningsblocken redo. Det luktar pulverkaffe, regnväder och cigarettrök som letat sig in från gården där en av instruktörerna tar ett sista bloss innan det är dags för dagens första teoripass.

Kursämnet är pick-up och målet är att lära sig hur män ska agera för att ragga upp kvinnor att ha sex med.

– Whassup, guys! Läget?, hojtar instruktören Gustavo och ställer sig framför deltagarna. Han är klädd i jeans, Superman-t-shirt och liksom de flesta av sina instruktörskollegor bär han cowboyboots på fötterna.

Annons
X

– Vi har en lång dag framför oss, men vi börjar med en genomgång av hur det gick ute på krogen igår. Vad gick bra?

Gustavo driver tillsammans med några kollegor sajten och kursverksamheten Charismatic Revolution (CR). På nätet sammanfattar de sitt erbjudande: ”Vi brinner för att lära ut det DU behöver – förmågan att förstå och skapa attraktion med kvinnor.”

De åtta som hörsammat erbjudandet har betalat 6 000 kronor var för en helgkurs. Två kvällar av praktisk övning på fältet ingår och senare denna afton kommer eleverna – iförda silverglittriga sjalar – att svepa fram som en högenergisk virvelvind bland de kvinnliga besökarna på danspalatset Golden Hits. De kommer att kliva in bland kompisgäng och med de inövade öppningsfraserna
Tacos och Basisten söka kontakt med targets – måltavlor – och förhoppningsvis göra ett numberclose: få ett telefonnummer. Eller ännu bättre: kyssas, ett så kallat kiss close.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men just nu sitter männen här i konferenssalen. De är rock- och popsnubbar i 20-årsåldern. En är oklanderligt klädd i rosa skjorta, kostym och perfekt trimmade polisonger. De något äldre i elevskaran är 35–50 år och klädda i mindre uppseendeväckande ­pikétröjor, flanellskjortor och ­affärsresandekostymer. Flera av dem är tillresta från mindre orter i landet och skulle förmodligen inte vara här om det inte vore för kursarrangörens löfte om total diskretion.

  Förlagan till metoden som lärs ut är amerikansk. Charismatic Revolution ingår i en världsomspännande subkultur för män där ­guruerna har artistnamn som Mystery, Style och Sinn. Style heter egentligen Neil Strauss, en amerikansk rockskribent som i sin bok Spelet (Natur och kultur, 2006/originalets titel The Game, 2005) avslöjade den dittills relativt okända värld där han själv gått från nördig nybörjare till världsledande raggningsexpert.

  Spelet har sålt närmare 60 000 exemplar i Sverige och alltfler män, men också kvinnor, rör sig ledigt med den svenskifierade amerikanska lingo som används i boken och på otaliga sajter, chattar och bloggar. Så även på Charismatic Revolutions kurser,
  boot­camps.

  Instruktörerna håller med hjälp av Powerpoint-presentationer och dragningar om hur kvinnor avfärdar uppvaktning genom så kallade
  bitch shields och hur män kan avväpna dem.

  Och bland de många dubbelbottnade repliker som lärs ut denna helg karaktäriseras
  banterlines av skojbråkig ton som ofta andas sex.

  Eleverna paras ihop och får omväxlande öva på att tala om för varandra att ”ärligt talat, jag vet inte vem din pojkvän är men du kan inte ha blivit spankad på länge” och ”vi kommer att hata varandra. Jag kommer att titta på fotboll hemma med grabbarna och du kommer att vilja kasta blomkrukor på mig”.

  Eleverna kämpar med att få inlevelse i replikerna. De håller varandra på axeln eller armen för att få med kino, beröring, vilket enligt instruktörerna är avgörande för att bantern ska få effekt.

  En av de mer tillbakadragna eleverna rodnar, får knappt fram ett ljud och får särskilt stöd av en instruktör.

  Instruktören Victor peppar gruppen:

  – Mer energi! Ditt kroppsspråk ska signalera motsatsen till det du säger. En bra banter är en jabb, inte en rak höger.

  De åtta hugande förförarna får lära mer om
  peacocking, att genom uppseendeväckande kläder eller detaljer, som en sjal eller ett armband synas och ge tjejer något att kommentera under en interaktion.

  Så kommer neggning på tal.

  Neggning är att kommentera sin
  target – kvinnan man raggar på – på ett indirekt nedsättande vis. Ett av Neil Strauss exempel från Spelet är ”vilka fina naglar, är de äkta?”. Det som i andra sammanhang skulle kallas härskarteknik eller sänkning används för att skapa osäkerhet och därigenom attraktion.

  – Det är sjukt lätt att gå för långt med neggning. Jag har sett massor av exempel på killar som läst Spelet men inte fattat någonting. Killar som säger ”snea pattar” vilket bara gör tjejen ledsen och aldrig attraherad, förklarar Victor.

  Men vägen till att bli en attraktiv person går inte via de typiska statusmarkörerna.

  – En tjej är inte intresserad av pengar och utseende, utan attityd. Lättsamhet är attraktivt, att vara källan till positiva känslor, förklarar intruktören som bara vill kallas vid sitt nätalias – ­The Man.

  Instruktörernas teorier om attraktivt beteende lånar från kulturen kring personlig utveckling. Självförtroende och självkänsla ska stärkas genom klassiska övningar i positivt tänkande och stå framför spegeln och tala om för sig själv att ”jag duger”. Men att också lägga till ändamålsenliga mantran som ”jag förtjänar att ha vackra kvinnor i mitt liv”.

  Det största hotet mot ett attraktivt liv är att vara en chode: en undergiven och töntig kille som lever ”chodigt”, vilket innefattar allt som kan klassas som vardagligt Svenssonliv.

  – Ni måste säga fuck you till alla socialt programmerade beteenden, som att man är en bra kille bara för att man bär väskor och håller upp dörrar åt tjejer, säger The Man med hög röst och får bekräftande skratt från 18-årige instruktörskollegan Alexander som sitter i en soffa bortom konferensborden.

  En bra man är enligt Charismatic Revolution en
  warm alpha, ett koncept baserat på starkt biologistiska föreställningar om män och kvinnor.

  Den varma alfahannen ger inte bara värde och bekräftar andra, utan är också ”beskyddare av närstående, ledare för män och vald av kvinnor”.

  – Även om tjejen som sitter på Nytorget och fikar inte frågar sig ”kommer han att döda mammuten?” så ligger det där, långt bak i huvudet.

  Den varma alfakillens konkurrent må vara den kalla varianten: en klassisk
  bad guy som uppfattas som mystisk och sexig. Men han utmanövreras lätt genom
  eclipsing, att vara rolig, socialt kalibrerad och bli vän med andra killar, lär instruktörerna ut.

  Utrustade till tänderna med öppningsrepliker och mentala träningsmetoder för att kontrollera sina inre röster,
  inner game, är deltagarna redo för ännu en kväll på fältet vilket denna afton innebär nöjesetablissementet Golden Hits.

  Gustavo ger ett sista tips.

  – När ni går fram till tjejer, stövla fram. Det är en anledning till att ha cowboyboots, det går inte att choda.

  Nu väntar bara ett peppmoment. ”Vi festar som 14-åriga flickor”, ropar instruktörerna och drar igång en dansring i konferenslokalen. Alla hoppar runt med armarna om varandra och high-fivar ackompanjerade av eurotechno som skräller fram ur en laptop.

  ”Awesome”, hojtas det och sen är det dags att åka.

  Vi kliver in på Golden Hits i cent­rala Stockholm till smäktande balladtoner: ”and Ii-i-iii will ­always love youuuuuu…”. Här är det dansbandsmusik, 80-talshits och schlager som gäller.

  – Kom igen, nu öppnar vi baren, uppmanar instruktören Sigge.

  Gustavo tar tag i den blygaste av deltagarna och peppar förtroligt: ”Här inne släpper du ditt professionella jag. Släpp fram pojken i dig”.

  Eleverna har inlett sina öppningar. En av dem pratar med en ung blondin, och medan vi rör oss i grupp uppför trappan till schlagerdansgolvet virar Sigge en glittrig sjal runt halsen på en av sina elever. Victor halar upp fler sjalar ur sin väska och tappar samtidigt ut ett godisarmband på golvet, ett inövat grepp för att väcka uppmärksamhet och få något att tala om. Stämningen i gruppen är exalterad, medryckande och lätt hysterisk. Under instruktörernas överinseende och ständiga feedback gör eleverna utryckningar mot enstaka eller grupper av kvinnor. Kvällens populäraste öppnare är Tacos och Basisten.

  En av eleverna drar med mig som sin
  pivot: en kvinnlig kompis som används för att få kontakt med andra kvinnor. Med armen om min hals stoppar han tjejer på väg till eller från dansgolvet. ”Gillar du tacos?”-inledningen faller ihop som en sufflé efter två försök då vi lyckats pricka in vegetarianer. Vi byter historia

  – Ursäkta, jag och min kompis har diskuterat en sak: vem i ett rockband får ligga mest, basisten eller trummisen?

  Kvinnorna ser förbryllade ut men försöker artigt ge vettig respons. Några undrar varför de fått samma fråga flera gånger under kvällen och vad som är grejen med alla glittersjalar i lokalen.

  Eleverna dansar och fortsätter öppna sina set. Runt ettsnåret på natten hänger jag med en av dem intill dansgolvet. Det har känts bra ikväll, berättar han. Hans kursmål var att komma igång med sin egen utveckling. Att lära om i förmågan att ta kontakt med människor och ha roligt efter att, som han säger, ha arbetat 400 timmar i månaden under 15 år.

  – Det behövs, särskilt när man är svensk. Elakt sett är svenskar tröga, inneslutna och fördomsfulla. De ser nästan aldrig människan bakom. Det är väl vår kultur.

  Och det kan finnas baksidor med att lära sig pick-up tror han. I alla fall om man blir riktigt duktig och manisk, kan det bli problem. ”Men”, säger han och nickar mot Victor som står och kramar två tjejer en bit bort, ”de som gör det här sprider så mycket glädje. De gör en samhällstjänst och skapar fler killar som sprider glädje”.

  Varför måste man gå på en kurs för att lära sig det?

  – För att samhället motarbetar dig. Allt är uppbyggt kring att du ska vara en svenne som inte säger någonting. Här lär vi oss att öppna upp och arbeta bort skiten och hitta något vackert i varje människa. Det finns många olika tekniker men det handlar egentligen om personlig utveckling, säger kursdeltagaren som vill träffa någon att leva med.

  – Om du mår bra och har balans så sprider du lycka, säger han högt i mitt öra för att överrösta musiken på dansgolvet där varje textrad som sjungs, från ”kom och håll om mig nu” till ”vem är du, vem är jag, levande charader” passar kusligt bra i sammanhanget.

  Dansgolvet gungar till Bra vibrationer när Sigge samlar alla för en debriefing på rökbalkongen. Alla förklarar sig nöjda. Ingen kommer att få sällskap i sängen ikväll, men eleverna har vågat prata med kvinnor, dansat och haft kul: ”den bästa utekvällen någonsin”, säger en av dem.

  – Jag ska aldrig mer vara en chode.

  ÜLKÜ HOLAGO

  Annons
  Annons
  X

  För drygt ett år sedan läste Victor boken Spelet för första gången. Nu jobbar han som ”attraktionscoach” och håller helgkurser i raggning.

  Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X