Del två av spelet kring Arbetsförmedlingen

Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

PODD | 24 oktober. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras Arbetsförmedlingen. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad
Annons

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras den största reformen som ligger i Januariavtalet. Det handlar om att den myndighet som har lägst förtroende i Sverige – Arbetsförmedlingen – ska privatiseras. Det här är något som många har efterlyst länge – bland annat vår egen ledarsida. Den 1 november ska Arbetsförmedlingen lägga fram ett förslag på ersättningssystem och regeringen planerar att reformeringen av Arbetsförmedlingen börjar nästa år och att den är fullt genomförd 2021.

Men otack är politikens lön. Många är kritiska nu när reformen ska bli verklighet. Kritiken går ut på att reformeringen går för fort. Att lokalkontor har lagts ner och att inget har täckt upp i deras ställe. "Arbetsförmedlingen är i fritt fall. Man har tagit politiska beslut för att förändra myndigheten, men inte vetat vad man vill", säger exempelvis kommunstyrelsens ordförande Pierre Månsson (L) i Kristianstad. Istället ser de att antalet personer som lever på försörjningsstöd ökar.

I Ledarredaktionen har reformen diskuterats tidigare. Då varnade bland annat moderaternas tidigare statssekreterare Mikael Sandström för att vi kan stå utan en fungerande Arbetsförmedling när konjunkturen viker.

Stämmer farhågorna, eller är det partipolitik och myndighetens motstånd mot förändring som ligger bakom kritiken? Och kommer det gå att få ordning på Arbetsförmedlingen innan konjunkturen viker? Det diskuterar ledarsidans Lydia Wålsten tillsammans med Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet som ofta pekas ut som arkitekten bakom reformen, Kristina Lovén Seldén, doktor i sociologi och ansvarig för arbetsmarknadsfrågor på fackförbundet TCO och Edward Hamilton, ansvarig för arbetsmarknadsfrågor på Svenskt Näringsliv.

Ledarredaktionen on acastembed.acast.com
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons