Annons
X
Annons
X

Spelet Blame-game är i full gång

Sorgligt men förväntat. Så kan man sammanfatta beskedet att HQ Bank numera är ett polisärende. Spelet Blame-game är i full gång. Alla skyller på alla.

ANALYS | JAN ALMGREN OM ATT HQ-SKANDALEN BLIVIT POLISÄRENDE

Styrelsen pekar på tradingchefen. Finansinspektionen pekar på styrelsen och revisorerna. Revisorerna slår ifrån sig och tycker inte de har gjort något fel. Och den avskedade tradingchefen och tillika tidigare vice vd:n har gått under jorden.

Det är inget vackert spel vi bevittnar nu. Det finns gott om rädda direktörer i HQ-härvan, Mats Qviberg, Stefan Dahlbo och tidigare vd:n Mikael König är några av huvudpersonerna. De kommer göra allt för att rädda sitt eget skinn. Medial uthängning och skadeståndsprocesser ligger i potten.

Samtidigt är det viktigt att inte reducera arbetet med att utkräva ansvar till ett skylla-ifrån-sig-spel mellan aktörerna. Den historiska kraschen är viktigare än så. Det handlar om förtroende för hela den svenska finansmarknaden.

Annons
X

Därför är det bra och välkommet att både polisen och Ekobrottsmyndigheten nu granskar händelseförloppet på HQ och hur bankens tradingsportfölj har hanterats. Det är bra att statliga Revisorsnämnden sätter den ansvariga revisorn under lupp. Och det är utmärkt att HQ:s egen utredning ledd av advokat Anders Malm snart ska presenteras.

Det är bara att be en stilla bön att allt detta leder någon vart, att ansvariga verkligen ställs till svars och att rättmätiga straff kan utdömas. Alternativet orkar man knappt tänka på – att det än en gång rinner ut i sanden. Att ingen rejäl förklaring ges till hur katastrofen kunde ske eller vilka som höll i spakarna när HQ-skeppet styrde mot avgrunden. Det vore kanske den största katastrofen.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X