Annons

Spelet bakom Carnegiekraschen

Miljardsmällen på lån till finansmannen Maths O Sundqvist blev droppen. Det fick Nordea att dra tillbaka en kredit och tvingade Carnegie att i helgen begära ett nödlån från Riksbanken. Banken riskerar att förlora sitt tillstånd och letar nu en köpare för att undvika kollaps.

Under strecket
Publicerad

Investmentbanken Carnegie med anor från 1803 kämpar för sin överlevnad. På måndagen föll aktiekursen med hela 53 procent. På bara två dagar har bolaget därmed förlorat närmare 70 procent av sitt värde. Börsvärdet som för ett år sedan var över 10 miljarder kronor, är drygt 1 miljard. En miljard är lika mycket som Carnegie fått låna av Riksbanken i form av en nödkredit. Den ovanliga åtgärden motiverade Riksbanken med att om det skulle kunna få allvarliga konsekvenser om Carnegie gick omkull.

Beslutet att gå till Riksbanken föregicks av ett dramatiskt dygn för Carnegie. På torsdagskvällen samlades styrelsen i huvudkontoret i Ivar Kreugers tändstickspalats. Det framkom då att Carnegie skulle tvingas reservera en miljard kronor på lån till Maths O Sundqvist. Även om utlåningen till finansmannen var känd, var det en överraskning för styrelsen att läget var så illa, hävdar Carnegies styrelseordförande Anders Fällman.

Annons
Annons
Annons