Annons

Spelbolagen kan inte vänta till 2018

Spelmarknadens aktörer befinner sig återigen i ett osäkert läge. Tidigare löften om en spelutredning 2015 har blivit osäkrare, samtidigt som Lotteriinspektionen meddelar att situationen förvärras i ett högt tempo. Regeringen måste tillsätta spelutredningen snarast och i väntan på en ny reglering måste de reglerade spelbolagen ges förutsättningar att konkurrera på rimliga villkor, skriver Hans Ljungkvist, Svensk Travsport, och Hans Hansson, Svensk Galopp.

Under strecket
Publicerad

Civilminister Ardalan Shekarabis (S) löfte i oktober i fjol om en spelutredning för att nå ett licenssystem kom som en välkommen överraskning för de flesta. Löftet var förvisso högst rimligt, tidigare samma dag hade EU-kommissionen meddelat att man tänker ställa Sverige inför EU-domstolen för att vår tillämpning av spelregleringen strider mot EU-rätten. Men likväl var beskedet överraskande eftersom svenska beslutsfattare varit passiva över flera mandatperioder trots att problembilden varit etablerad.

Nu är det snart fem månader sedan löftet gavs och sedan dess har spelmarknaden varit hett omdebatterad, men inte mycket har hänt. Att regeringen styr med en alliansbudget har angetts som skäl till varför en utredning trots allt inte kan tillsättas nu. Samtidigt visar Lotteriinspektionens siffror för 2014 att de oreglerade spelbolagens marknadsandel online ökat från 43 till 57 procent på ett år. Den utvecklingen är ingen slump, under 2014 stod de oreglerade spelbolagen för 73 procent av spelreklamen i Sverige, en investering motsvarande 2,7 miljarder kronor. När vi analyserar siffrorna nästa år kommer de med all sannolikhet ha ökat ytterligare. Situationen resulterar i många negativa konsekvenser, varav vi finner två mer betydelsefulla än andra.

Annons
Annons
Annons