Spelarna vill inte bojkotta

Ett märkligt möte med en främmande kultur. Men landskampen ska spelas. Det är några av reaktionerna från landslagsspelarna Niclas Alexandersson och Tobias Hysén.

Under strecket
Publicerad
Annons

– Vi är här för att spela fotboll, och sådana beslut (att dra sig ur landskampen) fattas över våra huvuden. Tycker dom (förbundet) att det är okej att spela här ska vi rätta oss efter det. Det är svårt som individ att säga att jag inte vill spela, säger Alexandersson.
Den verbalt begåvade 34-årige landslagsveteranen är försiktig i sina uttalanden och väger varje ord. Men det är uppenbart att valet av Riyad och Saudiarabien som plats för hans 84:e landskamp, inte faller in bland favoritbesöken under den långa blågula karriär.

Först krångel med visumen, sedan beskedet att inga kvinnor släpps in på matchen, som sedan blev beskedet att enbart svenska kvinnor ges inträde.
– I princip tycker jag att man ska skilja på idrott, politik och religion, men man kan ha en åsikt och jag tror inte att jag ljuger om jag säger att alla tycker det är märkligt. För en västerlänning är det svårt att förstå många saker i deras kultur och livsstil. Jag antar att det inte är unikt för fotbollen utan ett levnadssätt de haft i flera år. Det känns inte som om vi kan göra något åt det på några dagar, säger Alexandersson.
Att vägra spela ser han som ett för långt steg att ta.
– Som spelare har du inte mycket att säga till om. Vi kan bara spela matchen.

Annons
Annons
Annons