Annons
X
Annons
X
Sport
Reportage

”Spelar ingen roll om man tävlar mot en kille”

Sveriges överlägset mest kvinnodominerade idrott. Men en med mansdominerade anor och gott om killar på elitnivå.

–  Ska man vinna måste man vara bäst. Det spelar ingen roll om det är en kille eller tjej man tävlar mot, säger hoppryttaren Hedda Wallin.

Kvinnodagen 2016
[object Object]
Wilma Hellström och ­Hedda Wallin har båda två ­ridit sedan barnsben, de tror att en stor del till förklaring av kvinno­dominansen ­inom sporten kommer från ridskolorna. Foto: Tomas Oneborg

Såhär inför Kvinnodagen har SvD skrivit om och träffat aktiva inom de tre förbund som, enligt statistik från Riks­idrottsförbundet (RF), är sämst i Sverige på att locka kvinnor till sina respektive idrotter.

Nu är det dags att vända på perspektiven och istället titta på de tre förbund där kvinnorna är i överväldigande majoritet. I topp: Ridsportförbundet.

– Historiskt har det ju faktiskt varit väldig manligt dominerat. Med starka militära traditioner. Det blev en stor skillnad när ­armén avhästades och sporten från 1950-talet började marknadsföras som folksport och mer mot kvinnor, säger Margareta Borg, informatör på Svenska ridsportförbundet (SR).

Annons
X
”Man är aldrig bättre än sin bästa häst,” säger Wilma Hellström om framtida visioner inom ridsporten. Ett av målen är EM i Göteborg nästa år. Foto: Tomas Oneborg

Mitt emellan sörmländska Strängnäs och Eskilstuna ligger Arphus gård. Här driver de båda landslagsmeritade ryttarna och tränarna Per Sandgaard och Pether Markne ridanläggning med bland annat träningsverksamhet för en rad unga talanger.

En kille tycker kanske inte det är så intressant att åka ut och borsta en häst.

Två av dem är Wilma Hellström, 22, och Hedda Wallin, 19. De båda har nyligen kommit tillbaka till Sverige efter ett par tävlingsveckor utomlands.

Varför tror ni att fördelningen mellan män och kvinnor ser ut som den gör i ridsporten?

– Jag tror lite att det är så mycket runtomkring. Det är inte som i ishockey att bara gå ut och kötta på isen. Det är så mycket pyssel, ­säger Wilma.

– Fast det är ju ingen ”fin” sport egentligen. Det är rätt tufft. Men en kille tycker kanske inte det är så intressant att åka ut och borsta en häst, säger Hedda.

– Det är väl så det börjar, i alla fall, säger Wilma.

Wilma Hellström. Foto: Tomas Oneborg

Hade ni satsat på ridsporten om det varit 90 procent killar istället?

– Ja, det finns inget annat, säger Wilma och skrattar.

– Ja, det tror jag verkligen. Det spelar ingen roll, ­säger Hedda.

Det är väldigt många tjejer som nöjer sig med hobbynivå och amatörnivå.

De inledande åren, som i Sverige ofta genomförs i olika ridhus, har en betydligt snedare könsfördelning än när det handlar om ridsport på elitnivå.

– Jag tror med killar att det är lite antingen eller. Antingen ­satsar man och då kör man stenhårt, eller så skiter man i det. Det är väldigt många tjejer som nöjer sig med hobbynivå och amatörnivå. Jag tror inte att killar tänker på samma sätt där, säger Hedda.

Hedda Wallin. Foto: Tomas Oneborg

Tränaren Pether Markne tror att det finns en annan förklaring till verkligheten i toppen:

– Då är det business. Och då är det hardcore.

Kan inte tjejerna köra business och hardcore också?

– Jo, absolut. Men på vägen dit är det inte så mycket business och hardcore. Då är det mycket lull-lull. Det är nog det jag vill åt.

Pether har sett en ökad tillströmning av ­killar till ridsporten de ­senaste åren:

– Men ofta är det för att de har en anknytning med en förälder som har ridit eller liknande. Det är inte så att det är en kille från en vanlig familj. Det måste vi bli bättre på, att entusiasmera ­sådana killar.

Pether Markne tror att det ”tjejiga klimatet” på ridskolorna i landet kan ­vara en förklaring till att ridsporten är så kvinnodominerad. Foto: Tomas Oneborg

Ser du fördelningen, så som den är nu, som ett problem?

– På ett sätt gör jag det. Jag tycker att, med tanke på hur många utövare vi har, skulle vi kunna ses med lite större respekt.

Vi måste börja tro på oss själva, att vi faktiskt har kunskapen och medlen.

– Det är väldigt många som driver sporten framåt och brinner för den. Men det är inte som att man känner att man har världens support.

Pether berättar att det bland ­annat finns projekt att knyta företag till sig för att ge unga svenska ryttare möjlighet att verka i Sverige. I stället för att behöva flytta utomlands.

Tror du att det är framtiden?

– Jag tror att det är ett måste. Vi måste ha kontakt med övriga länder också. Men vi måste börja tro på oss själva, att vi faktiskt har kunskapen och medlen.

Pether Markne poängterar att ridsporten är bred: ”Det är kanske en av tio som blir toppryttare, precis som en av tio hästar kanske blir en topphäst. Men man kan nischa sig åt så många olika håll. Och ändå leva på det.” Foto: Tomas Oneborg

När det gäller fördelningen mellan män och kvinnor inom sporten säger Margareta Borg:

Mycket handlar om att påverka attityder i samhället.

– Det är en tuff utmaning att ändra något som är så starkt ­feminint genuskodat. Mycket handlar om att påverka attityder i samhället. Men vi måste till ­exempel tänka mer på hur vi kommunicerar sporten och att vi genom våra ledare gör mötet med ridsporten positivt. Att man blir mött som den människa man är, oavsett om man är kvinna ­eller man, homosexuell ­eller kommer från en annan kultur.

Annons

Wilma Hellström och ­Hedda Wallin har båda två ­ridit sedan barnsben, de tror att en stor del till förklaring av kvinno­dominansen ­inom sporten kommer från ridskolorna.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 6

”Man är aldrig bättre än sin bästa häst,” säger Wilma Hellström om framtida visioner inom ridsporten. Ett av målen är EM i Göteborg nästa år.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 6

Wilma Hellström.

Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 6

Hedda Wallin.

Foto: Tomas Oneborg Bild 4 av 6

Pether Markne tror att det ”tjejiga klimatet” på ridskolorna i landet kan ­vara en förklaring till att ridsporten är så kvinnodominerad.

Foto: Tomas Oneborg Bild 5 av 6

Pether Markne poängterar att ridsporten är bred: ”Det är kanske en av tio som blir toppryttare, precis som en av tio hästar kanske blir en topphäst. Men man kan nischa sig åt så många olika håll. Och ändå leva på det.”

Foto: Tomas Oneborg Bild 6 av 6
Annons
X
Annons
X