Annons
X
Annons
X

Spel och dobbel är ­ingenting för staten

venska spels ordförande Margareta Winberg har inte bara trotsat skattereglerna och fakturerat sin styrelseersättning via sitt privata aktiebolag, hon har också fått drygt 22000 kronor för mycket i ersättning för olika kostnader, bland annat 16000 kronor i felaktigt utbetalda traktamenten.

”Jag levde i föreställningen att det var samma regler överallt i staten”, sade Winberg och visade samtidigt, om än omedvetet, varför staten inte ska ägna sig åt spel och dobbel.

För Svenska Spels verksamhet är inte som vilken statlig verksamhet som helst.

Annons
X

Förespråkarna av det svenska spelmonopolet säger att det behövs för att hålla spelandet på en låg nivå och undvika spelberoende. Svenska Spel ägs av staten, men till skillnad från större delen av statens verksamhet (som främst går ut på att skydda oss från brott, hjälpa oss vid sjukdom och arbetslöshet och hantera infrastruktur) är ett att av dess främsta syften att fylla statskassan. Men framför allt är uppdraget (enligt Svenska Spels presentation av företagets värdegrunder) att ta ett samhällsansvar.

Svenska Spel sätter ”kunden och samhällsintresset i fokus och låter samhällsansvaret gå före vinst”. Det är därför bolaget bara gjorde en vinst på knappt fem miljarder kronor förra året. Svenska spel uttrycker också en av sina tre värdegrunder som ”Omtanke & Lönsamhet”.

Vi får också veta att när Svenska Spel ”säger nej till viss typ av marknadsföring spelar vår insats roll”. Det rimmar illa med faktumet att Svenska Spel spenderade 335 miljoner kronor på reklam 2009 – en fjärdedel av hela spelmarknadens marknadsföring enligt Svenska Spels egna uppgifter.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I takt med att utländska spelbolag tar marknadsandelar genom spel via internet, måste Svenska Spel använda aggressivare marknadsföring för att spelmonopolet ska ha någon som helst poäng. Men det innebär också en risk att fler börjar spela, vilket ju går emot statens intentioner.

  När Bosse Ringholm var vice statsminister i den förra socialdemokratiska regeringen ville han genom en ny lotterilag spärra de utländska spelbolagens webbsajter och hindra bankerna från att genomföra betalningar till de utländska spelbolagen. Ungefär som Norge gjorde i år, vilket har lett till problem för norska turister som vill betala med kort i Sverige, eftersom alla ombud för Svenska Spel, som många kiosker och tobaksbutiker, inte längre kan ta betalt av norrmän med kort.

  Före det förra riksdagsvalet var allianspartierna negativa till spelmonopolet, och Bosse Ringholms planer skrinlades efter valet. Därefter har inte mycket hänt.

  Spelmonopolet är kvar och ingen proposition om ett avvecklande har presenterats av regeringen. Det är dags att sluta hyckla.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X