Annons

Tove Lifvendahl:Det överordnade är att rädda liv

”Kom om du kan”. Lämningar efter svensk och europeisk flyktingpolitik på Lesbos stränder.
”Kom om du kan”. Lämningar efter svensk och europeisk flyktingpolitik på Lesbos stränder. Foto: YANNIS BEHRAKIS / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

För drygt 20 år sedan var vi många som ägnade mycket tid åt att övertyga andra om värdet av ett europeiskt samarbete, och varför det var viktigt att Sverige var en del av det. Det fanns argument både av ansvars- och nyttokaraktär; plikten att bygga ett fredligt Europa vilade kanske lite extra stort på dem som inte gjort mycket för att stoppa nazismens och fascismens framfart i Europa, utan nöjt sig med att förfasa sig från åskådarbänk i upphöjd och självberömmande neutralitet. Fördelarna för både Sveriges och de andra ländernas del låg i den förväntade integrationen; rörlighet, handel, utbyte.

En fråga som automatiskt blir en gemensam angelägenhet genom unionens yttre gräns, är flyktingpolitiken, även om den påverkar länderna i olika utsträckning. Efter erfarenheterna av den tafatta reaktionen på den flyktingvåg Balkankriget förde med sig i början av 1990-talet, kunde man nära förhoppningar om att samarbete i denna mellanstatliga fråga skulle kunna utvecklas.

Annons
Annons
Annons