X
Annons
X
Recension

Spektrum. Den svenska drömmen. Tidskrift och förlag i 1930-talets kultur Spektrums avsikt var att förändra allt

KONFLIKTFYLLT Gruppen bestod av ett gäng unga, oerfarna människor med högtflygande idéer och ideal. Trots motstånd, interna gräl och ont om pengar, kan man i efterhand konstatera: Spektrums idéer kom att spela en viktig roll för framväxten av det moderna Sverige.

Spektrum hör till de legendariska begreppen i svenskt kultur- och samhällsliv. Det som såg ut som en oansenlig tidskrift och ett obskyrt bokförlag visade sig för eftervärlden vara inte bara en startpunkt för Akademieledamöter och Nobelpristagare utan även en kläckningsanläggning för idéer som kom att spela en viktig roll för framväxten av det moderna Sverige.

Sådana bestående namn som författarna Karin Boye, Gunnar Ekelöf, Agnes von Krusenstjerna, T S Eliot och Andre Gide, litteraturforskaren Victor Svanberg, nationalekonomen Gunnar Myrdal, filosofen Axel Hägerström och arkitekterna Uno Åhrén och Sven Markelius spelade en stor roll här. Och här diskuterades modernismen i alla dess ofta motstridiga former. Bland det som ventilerades fanns psykoanalys, surrealism och funktionalism.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X