Annons

Oneiron. En fantasi om sekunderna efter dödenSpektakulär roman om livet efter döden

Laura Lindstedt är född 1976 och doktorand på Helsinfors universitet. ”Oneiron” är hennes andra roman. Den belönades med Finlandiapriset 2015 och blev i år nominerad till Nordiska rådets litteraturpris.
Laura Lindstedt är född 1976 och doktorand på Helsinfors universitet. ”Oneiron” är hennes andra roman. Den belönades med Finlandiapriset 2015 och blev i år nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. Foto: Heini Lehväslaiho

I ”Oneiron” möter vi sju kvinnor från olika delar av världen i ett drömt hinsides land. Innan döden gör sitt slutliga arbete hinner de lära känna varandra och berätta om sina liv. Laura Lindstedt gestaltar med hisnande fantasi tanken på att inför döden är vi alla lika.

Under strecket
Publicerad

Vad händer efter döden? Det spelar ingen roll om man ens tror på konceptet ”efter döden” eller ej; tanken på vad som eventuellt skulle kunna ske på andra sidan är ändå kittlande. För 17-åriga Ulrike från Salzburg handlar sekunderna efter dödsögonblicket om att en kvinna placerar ansiktet mellan hennes lår och ger henne en explosiv orgasm. Sämre föreställningar om övergången till dödsriket kan man göra sig. Det visar sig strax att Shlomith, kvinnan som utfört akten, gjort det av en specifik anledning och i samråd med de ytterligare fem kvinnor hon har omkring sig. Mycket snart kommer Ulrike att tappa sin förmåga till njutning – ja, till att känna något överhuvudtaget – detta är en sista chans, en gåva.

Laura Lindstedts roman ”Oneiron”, med undertiteln ”En fantasi om sekunderna efter döden”, börjar på full effekt. Sju kvinnor från olika delar av världen, med sina egna livsöden och dödsorsaker, kommer samman i ett tomt, vitt rum; ett rum som egentligen inte är ett rum i vanlig mening, eftersom det saknar väggar, golv och tak. Det är en omgivning helt i vitt, där inga vanliga fysikaliska lagar råder. Det är en fantasi om ett tillstånd och en process under vilken de sista resterna av liv bit för bit lämnar människan. Det är ett drömland – detta Oneiron som fått sitt namn från grekiskans ord för dröm – eller snarare: ett drömt land. Men, innan döden gör sitt slutgiltiga arbete hinner dessa sju kvinnor lära känna och berätta sina liv för varandra.

Annons
Annons
Annons