Speciella skäl bakom statliga visstidsanställningar

Det är med förvåning Arbetsgivarverket tar del av utspelet från Fackförbundet ST om visstidsanställningar i staten (
Brännpunkt 25/4). Förvåning därför att ST normalt sett brukar försvara möjligheterna att med tjänstledighet pröva andra anställningar inom staten, något som genererar visstidsanställningar. Vill Fackförbundet ST inskränka dessa förmånliga regler är Arbetsgivarverket självfallet villigt att diskutera sådana förändringar, skriver Arbetsgivarverket i en replik.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är en nedslående bild av kompetensförsörjningen inom staten som Fackförbundet ST:s ordförande Britta Lejon tecknar i sin debattartikel på Brännpunkt. Statliga arbetsgivare med ett egenintresse av att stapla visstidsanställningar på varandra och som ”trixar” med reglerna för att slippa tillsvidareanställa.

Onekligen en problematisk bild om den hade varit sann men det är den inte. ST är väl medvetet om att de statliga arbetsgivarna värnar om att tillsvidareanställningar ska vara huvudregel för anställningar inom staten. Ett exempel på detta är att Arbetsgivarverket valt att inte delegera rätten att lokalt teckna avtal om tidsbegränsade anställningar, utöver vad Las medger, till skillnad mot andra centrala arbetsgivarorganisationer.

Annons
Annons
Annons