Spårsatsningar skjuts på framtiden

SAKNAR PENGAR | Flera kollektivtrafikprojekt som planeras i Stockholms län riskerar att skjutas upp. Orsaken är oklarheter kring finansieringen. När trafikmyndigheterna igår kom med sitt första diskussionsunderlag för hur de nationella infrastruktursatsningarna ska fördelas fram till 2011, saknas pengar till tvärbanor nästan helt.

Under strecket
Publicerad
Planerade trafiksatsningar som riskerar att skjutas upp.

Planerade trafiksatsningar som riskerar att skjutas upp.

Foto: GRAFIK: ALEXANDER RAUSCHER, FOTO: GUNNAR LUNDMARK, FAKTA: ANNA GUSTAFSSON
Annons

När Carl Cederschiöld i december 2007 lämnade in den så kallade Stockholmsöverenskommelsen till regeringen, var det efter många månader av nötande för få fram den lista på trafiksatsningar, som ska lösa knutarna i Stockholmstrafiken.

Stockholmsregionen väntas växa med cirka 500000 invånarna de närmaste 25 åren. För flera av de planerade trafikobjekten räknade politikerna med statlig finansiering, i vissa med bidrag upp till 50 procent. Men när trafikmyndigheterna – Vägverket och Banverket – nu kommer med sitt första skissartade förslag till regionerna om hur de statliga infrastrukturpengarna ska fördelas, fattas många av de stora projekten på listan. Underlaget ska fungera som diskussionsmaterial i landets regioner för hur regeringens anslagna 417 miljarder kronor till nya infrastruktursatsningar ska fördelas.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons