X
Annons
X

Sparre löser regeringens akuta problem

Ambassadör Bengt Sparre bidrog för fem år sedan till att en kidnappad svensk släpptes i Jemen efter 18 dagar i fångenskap.

Han beskrivs ibland inom UD som en av utrikesförvaltningens "troubleshooters", en diplomat som löser akuta problem där svenska medborgare och intressen är i fara.
Ambassadör Bengt Sparre anställdes på UD 1983 och hans bana inkluderar poster som ambassadråd i Libyen, Kina, Egypten, ambassadör i Libyen och nu Brysselbaserad ambassadör i Eritrea.
I november 2000 fick Bengt Sparre i uppgift att bistå svensken Anders Salenius och få honom frigiven av sina kidnappare i Jemen.
Salenius hölls fången av en jemenitisk klan, al Zaidi, i en provins öster om huvudstaden Sanaa.

Bengt Sparre reste till den jemenitiska huvudstaden och stod i kontakt med landets regering medan de direkta förhandlingarna fördes mellan regeringen och kidnapparna i klanen.
Under tiden transporterades Anders Salenius runt i öken- och bergsområden bevakad av ett tiotal män beväpnade med Kalasjnikovs. Vid minst ett tillfälle utbröt skottlossning mellan kidnapparna och den förföljande polisen. Efter 18 dagar frigavs Anders Salenius och kunde
välbehållen tas emot av Sparre i Sanaa.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X