Annons

Spärr av pass kan bli medel mot tvångsgifte

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) vill undersöka rätten att dra in pass för att förebygga tvångs- och barnäktenskap och könsstympning utomlands. Arkivbild.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) vill undersöka rätten att dra in pass för att förebygga tvångs- och barnäktenskap och könsstympning utomlands. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Regeringen vill veta om spärrande av pass och rättsliga krav mot släktingar om återförande kan vara medel mot barn- och tvångsäktenskap och könsstympning.

En utredning får nya direktiv om att syna saken.

Under strecket
TT
Publicerad

Utredningen om starkare skydd mot barnäktenskap, tvångsäktenskap och brott mot hedersmotiv är redan igång och justitieminister Morgan Johansson (S) ger nu ytterligare direktiv genom ett regeringsbeslut på torsdagens sammanträde.

Utredningen får i uppgift att även analysera och bestämma sig för om det går att hitta effektivare åtgärder för att hindra att personer med koppling till Sverige förs utomlands för att tvingas till äktenskap eller genomgå könsstympning. Regeringen säger sig inte ha någon klar uppfattning om hur många unga som berörs. Men justitieministern tror att det är ett växande problem och konstaterar att fler anmälningar görs.

Annons
Annons
Annons