X
Annons
X

Sparprogram med humor

Lars Vilks, som har dömts att betala 100 000 kr till Kronofogden, har upprättat ett sparprogram. Förbrukningsvaror, som till exempel dammsugarpåsar, kan lätt återanvändas. Det uttömda stoftet vakuumförpackas i mattråg och säljs som äkta konstnärsdamm. Förutom vinst av eventuell försäljning räknar han med en sparvinst om cirka 50 kronor årligen för de återanvända påsarna. I sparprogrammet finns också en idé om återanvändning av bomullspinnar (sparvinst 30 kronor/år) och hur man slipper köpa nya strumpor när de gamla tagit slut (sparvinst 300 kronor/år).
Det är ett hopkok av tankar, idéer, teorier, lärdomar och dagsaktuella händelser i Vilks utställning som består av ett rikt antal färglagda teckningar och texter. Teckningen görs snabbt och skissartat utan en blick på pappret, fast linjerna avslöjar ett tränat handlag. Den skenbart banala händelsen följs av en kommentar med oanat filosofiskt djup. I denna roll, som konstnärlig forskare, visar Lars Vilks en humor som den torre teoretikern helt saknar.
Varken gallerist eller konstnär hade tänkt sig någon försäljning, men teckningarna fick stor popularitet och hade under öppningsdagen en strykande åtgång. Konstnär Vilks skall nog inte behöva lappa strumpor med tidningspapper i fortsättningen. Anna Brodow

Lars Vilks, "Spiral nederbörd och andra möjliga världar", Galleri Kronan, Norrköping, t o m 30 mars.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X