Annons

”Sparlinjen kan göra Sverige mer jämställt”

Foto: Henrik Isaksson/TT

Ekonomisk självständighet är både en frihets- och trygghetsfråga och minst sagt ett bortprioriterat ämne inom jämställdhetsdebatten. Det skriver debattörer från Muf och Moderata studenter.

Under strecket
Publicerad

I SvD ledare skriver Benjamin Dousa att han tack vare sitt sparande tidigt kunnat köpa en bostadsrätt. Att aktivt spara från en tidig ålder kan vara avgörande för att kunna ta sig in på bostadsmarknaden och även en viktig grund för en trygg framtida ekonomi oberoende av bidrag. Detta gäller inte uteslutande för långsiktig ekonomisk trygghet för unga, utan även för kvinnor. Genom att framhäva Dousas så kallade sparlinje, som komplement till arbetslinjen, kan Sverige på riktigt bli världens mest jämställda land.

Länge har det funnits en förvrängd bild av att börsen, investeringar och medvetenhet om sin privatekonomi skulle vara något för ”överklassen”. Exempel på detta är hur Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson talar om sparande som att det endast gynnar ”rika män” och Olle Berglund som i Dalademokraten skriver om hur ”vanligt folk” inte har kapitalinkomster. Detta är en nidbild som distanserar människor från steget att börja investera och sätta sina pengar i arbete. Inte minst ökar det den traditionella bilden av att det är mannen som tjänar pengar medan kvinnan är ekonomiskt underlägsen. Kvinnor sparar och investerar betydligt mindre än män och är ofta ekonomiskt beroende av män de är i nära relationer med. Denna bild av sparande som en ”mans”- eller ”överklassgöra” borde inte upprätthållas och spädas på av de som gör anspråk på att vilja ha ett jämställt samhälle.

Annons
Annons
Annons