Annons
X
Annons
X

Swedbankdirektör arrangerade jakter

Swedbank har de senaste två åren anordnat exklusiva jakter för stora företagskunder, kan SvD Näringsliv avslöja. Bakom evenemanget stod den nu sparkade toppchefen Magnus Gagner-Geeber. Swedbank säger till SvD att det nu är slut med jakterna.

Foto: Jessica Gow/TT

Påkostade jakter för bankkunder och affärskontakter är en hett debatterad fråga efter SvD:s avslöjanden i SCA-härvan. I SCA:s fall ledde det till att både vd och ordförande, Jan Johansson och Sverker Martin-Löf, tvingades lämna företaget men kritiken träffade även Swedbank.

Orsaken var att bankens ordförande Anders Sundström hade använt SCA:s privatflyg utan att betala för sig. Sundströms flygnota betalades i efterhand av Folksam. SvD Näringsliv kunde i går berätta att även Lars Idermark, tidigare ordförande i Swedbank och fortfarande ledamot i styrelsen, också deltagit i de exklusiva SCA-jakterna.

SCA har efter avslöjandena beslutat att inte anordna fler jaktresor i huvudkontorets regi. Ungefär samtidigt som SCA:s märkliga jaktkultur blev känd, beslutade sig Swedbank för att anordna egna jaktresor. Den första genomfördes under hösten 2014. Evenemanget upprepades i höstas.

Annons
X

– Det var en jakt 2014 och en 2015. Det var bankens avdelning för stora företag och institutioner som bjöd in stora kunder för att ge en makrogenomgång. Det hela avslutades med fågeljakt dagen därpå, säger Claes Warrén på Swedbanks pressavdelning.

Enligt Warrén har jakten ägt rum på Långtora Hund & Jakt utanför Enköping. På bolagets hemsida beskrivs hur det kan gå till:

”Kom och jaga över din egen hund eller Långtoras hundar. Vi kan tillhandahålla erfarna hundekipage för jakt över ståendefågelhund på fält eller klappjakt på fasaner med hjälp av stötande fågelhundar. På andjakten arrangerar vi med apporterande fågelhundar och kunnig personal som ser till att allt går rätt till.”

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ett av syftena med evenemanget var enligt Warrén att presentera Swedbanks syn på den globala makroekonomiska situationen. Förra året, 2015, deltog en handfull kunder, 2014 ett tiotal, säger Warrén.

  – Så vitt jag vet var det bara kunder bland de externa gästerna.

  Värd vid båda tillfällena var dåvarande chefen för Swedbanks avdelning för storföretag och institutioner, Magnus Gagner-Geeber. Därutöver deltog bankens ordförande Anders Sundström och finanschefen Göran Bronner.

  Villkoren för deltagarna förändrades mellan 2014 och 2015. Vid första tillfället betalade de externa deltagarna boendet själva medan banken bjöd på jakten och middagen. Förra året betalade deltagarna jakten själva.

  – Synen på den här typen av evenemang har förändrats. 2014 bjöd vi men förra året betalade de allting själva utom makrogenomgången som vi bjöd på. Jakten kostade cirka 5 000 kronor, säger Warrén.

  **Det här verkar vara ett årligt evenemang. Kommer det bli en ny jakt i höst? **

  – Den har genomförts två år i rad men det är inte någon tradition. Under 2016 kommer det inte att arrangeras någon liknande jakt, säger Claes Warrén.

  Magnus Gagner-Geeber tvingades i december lämna banken, kort efter att Dagens Industri avslöjat att han och Göran Bronner vid sidan om drivit en egen och omfattande fastighetsrörelse. Swedbank har hittills inte velat ge några detaljer eller orsaker kring det mystiska avskedandet men förnekat att det är sammankopplat med DI:s avslöjande. Enligt Claes Warrén har inte heller jakterna något att göra med Gagner-Geebers plötsligt sorti.

  Annons
  Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X