Annons
X
Annons
X

Sparformen ISK växer enormt

Intresset för ISK har ökat enormt. Antalet konton är fördubblat jämfört med ett år sedan. De förändrade reglerna för pensionsparande är ett bakomliggande skäl.

[object Object]
Intresset för sparformen ISK växer dramatiskt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Över två miljoner svenskar har sitt sparande i ett investeringssparkonto, ofta förkortat ISK. Sparformen har hunnit bli fyra år, och inledningsvis var intresset för kontot relativt magert.

I fjol hade 1 miljon svenskar öppnat ISK, enligt Skatteverket. Och i höstas var antalet uppe i 1,8 miljoner. Nu kan sparformen ha lockat 2,1 miljoner svenskar, enligt en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av nätbanken Avanza.

Avanzas sparekonom Claes Hemberg konstaterar att en av tre vuxna har sitt sparande på ett investeringssparkonto. Och sparformen har potential att växa sig ännu större.

Annons
X

– Förändringen av sparande i pensionsförsäkring har hjälpt till att öka intresset, säger Claes Hemberg.

**I Sifomätningen svarar **en tredjedel av de tillfrågade att de har ett konto. Ytterligare sex procent avser att skaffa ett konto och så finns en stor grupp, över 40 procent som uppger att de inte har för avsikt att börja spara i ISK.

– Jag tror att man har utformat kontot på ett för krångligt sätt. Bara namnet ISK kan ju avskräcka. Man förstår ju knappt vad det är, säger Claes Hemberg som anser att det borde heta allemanskonto i stället.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Undersökningen visar att ett ISK-sparande är vanligast hos de med hög inkomst och vanligare bland medelålders. I dessa grupper är det vanligare än i andra att ha ett konto. Minst vanligt är kontot bland seniorer och de med låg inkomst. Bland de med låg inkomst är det vanligaste svaret de inte tänker inte öppna konto.

  **Claes Hemberg tror **att många människor uppfattar kontot som mer komplicerat än vad det egentligen är, eftersom vinstbeskattningen skiljer sig från andra typer av sparande.

  – Sättet att beräkna skatt är väldigt krångligt, säger Claes Hemberg.

  På ett ISK-konto betalar spararen en schablonmässig skatt, och den baseras på kapitalets storlek på kontot och dras oberoende av om pengarna har växt eller minskat under året. I dagsläget är skatten 0,42 procent, efter att ett golv införts, vilket innebär en höjning mot tidigare nivå. Skatten beräknas utifrån statslåneräntan.

  Vid andra typer av sparande dras 30 procent i skatt på den vinst spararen gör. Har man ett sparande på ett ISK måste behöver man inte heller deklarera transaktioner som gjorts under året.

  ISK kan också vara ett lämpligt alternativ om man vill unvika att betala skatt på aktieutdelningar. Det har SvD Näringsliv skrivit om tidigare.

  Annons
  Annons

  Intresset för sparformen ISK växer dramatiskt.

  Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X