Annons
X
Annons
X
Kultur
Recension

Spåren spelar med sinnet

Hans Jörgen Johansens storskaliga fotografier av landskap är drömska. Som fångade i ett grådis, där tunna dismoln lägger sig som dansande älvor över fält med grova spår. Det är något med undersköna landskap som ohjälpligt framkallar känslor, kanske en nostalgisk längtan, en melankolisk stämning eller helt enkelt en vila för ögat som kan vandra fritt mot en oändlig horisont.

Johansons vyer är i gott sällskap. För romantikens konstnärer under artonhundratalet, med Caspar David Friedrich i spetsen, var naturen ett sätt att fånga det sublima i konsten. Denna skönhet som inte går att återskapa utan som är från början given. Andra har provocerat genom att skildra just landskapet, som Gustave Courbet i en tid där vissa motiv var långt mer värda än andra.

Ganska snart blir det tydligt att spåren i marken på Johansens fotografier inte alls är spår utan ett spel med ögat, sinnet och konstens historia. I tidigare verk har han gjort liknande landskapsbilder av lasagneplattor, designloggor, blod och aska. Den här gången är det textila vävtekniker som tuskaft och trikå som blir en del av metamorfosen. I några verk har stygnen förvandlats till abstrakta målningar.

Annons
X

Det finns en uppenbar och humoristisk motsättning i att det storslagna skapas av det mest vardagliga och detaljerade, av stygn som i vanliga fall är svåra att urskilja. Trots landskapets djupa rötter i tankar om det sublima, eller dess motsättning som regelrätt kitsch, så är det mest intressanta motivet ändå textilierna i sig själva, mer så kanske än maten eller blodet i tidigare verk. Här får det drömska ett abrupt slut.

En lång rad konstnärer, inte minst manliga, har setts sy, sticka eller som Sterling Ruby på Bonniers konsthall spänna musklerna med stoppade tyger. Men det är ett konstnärligt material som är så mycket mer än en tillfällig, uppnosig uppstickare. Det är nära förknippat med en historia om kön, klass och smak som skär långt djupare än den njutningsbara ytan och de humoristiska motsättningarna i Johansens fotografier.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X