”Sparbanker måste räddas från storbankens planer”

Storbanken Swedbank agerar med hjälp av ett avtal om IT-samverkan med sparbankerna för att både äga ökade andelar av de lokala sparbankerna och styra de lokala bankernas policy och etableringsstruktur, skriver artikelförfattarna.
Storbanken Swedbank agerar med hjälp av ett avtal om IT-samverkan med sparbankerna för att både äga ökade andelar av de lokala sparbankerna och styra de lokala bankernas policy och etableringsstruktur, skriver artikelförfattarna. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Lokala och kundägda sparbanker måste få leva vidare. Att omvandla dem till aktiebolag innebär att fokus ändras – från samhällsnytta till mer kortsiktiga ägarintressen. Men starka lokala sparbanker som är kundägda behövs på landsbygden och för trygghet vid framtida kriser, skriver lokala politiker i glesbygden.

Under strecket
Publicerad
Annons

I Sverige har vi kvar 60 lokala sparbanker av de 498 som fanns på 1920-talet. Under snart 200 år har sparbankerna haft en stor och ibland avgörande betydelse för landets industrialisering, ekonomins tillväxt och inte minst landsbygdens utveckling. Denna stolta historia kan snart få ett abrupt slut.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons