Sparat vin smakar bäst

Att trängas på Systemet när det är helg är inget för vinälskaren. De flesta viner mår bra av att vila innan de korkas upp. Dessutom vidgas urvalet, från butiken till hela världen.

Under strecket
Publicerad
Lars Pehrson
Foto: Lars Pehrson
David Magnusson
Foto: David Magnusson
Ingvar Karmhed
Foto: Ingvar Karmhed
Ingvar Karmhed
Foto: Ingvar Karmhed
Annons
Lars Pehrson
Foto: Lars Pehrson
Foto: Lars Pehrson

”Sök bland 17 000 drycker”, skriver Systembolaget på sin hemsida. Verkligheten ser dock annorlunda ut. Blott en bråkdel av detta gigantiska utbud av vin, öl och sprit ryms i butikerna och ju längre du kommer från bolagets huvudkontor, desto erbarmligare är urvalet. Rör du dig utanför storstäderna är det inte lika lätt att vara vinälskare. Detta vill SvD Vin & Mat råda bot på. Istället för att trängas på Systemet kan du beställa hemifrån. Våra vinprovare öppnar dörren till en vinkällare som slår det mesta på vår jord.

Det enda som krävs är lite framförhållning. Å andra sidan har du redan där grunden till din egen vinkällare och fördelarna är uppenbara: ett oändligt större utbud att välja och vraka ur, alltid vin hemma när törsten infinner sig eller gästerna står i dörren. Lägg därtill att de allra flesta viner mår bra av att vila innan du häller upp och att vin med kvalitet som regel smakar ännu bättre efter en tids lagring.

Annons
Annons

Invändningen är förstås att frestelserna kan bli stora att dricka vin i tid och otid, men faktum är att de flesta som lagrar vin finner större motstånd i att tulla på godsakerna än tvärtom. En annan invändning är att moderna bostäder saknar utrymme för vinlagring. Förvisso, men det behöver varken bli dyrt eller avancerat. Själv förvarade jag mina viner i en vanlig garderob de femton första åren av mitt vinsamlande, utan några problem. Att vinet mognar snabbare kompenseras enkelt genom att dricka det tidigare.

Kronstams vintips för lagringvin.svd.se

Längst in, längst ned i garderoben går det i de flesta fall bra att lägga flaskorna. Där är det som regel mörkt och lite svalare än i bostaden i övrigt, särskilt om du väljer ett utrymme mot en yttervägg i norrläge. Däremot är ett vinställ ovanpå kylen inte att tänka på. Dels är temperaturen nära taket högre än vid golvet, dels skakar kylskåpen till varje gång kompressorn går i gång. Skakningar hör till det värsta du kan utsätta ett vin för.

Över huvud taget är köket ofta det sämsta utrymmet för vinförvaring. Med spisen och/eller ugnen på kan temperaturen stiga snabbt, samtidigt som du slår i dörrar och lådor. Ingetdera är bra för vinet. Ju längre tid du sparar det, desto mer skadlig är denna påverkan.

Annons
Annons

Även i vanlig hemmiljö håller de allra flesta viner sig fräscha ett år, ganska naturligt när vinet är en jordbruksprodukt med en skörd per tolv månader. Väljer du klassiskt vinifierade kvalitetsviner på flaska brukar vinet hålla betydligt längre. Undantagen är en del krispiga vitviner, främst sauvignon blanc, som har fräschör och vitalitet som främsta kännetecken och torr finosherry.

Med mognaden följer ett bredare spektrum av smak och doft. När det gäller den senare skiljer vinprovarna på arom och bouquet. Aromen härrör från råvaran och märks främst i unga viner. Bouqueten är i stället ett resultat av lagring och mognad. Nyansrikedomen i ett moget vin blir större (och finare, ur ett vinkännarperspektiv).

De egenskaper som ger vinet dess lagringspotential är frukt- och garvsyra (strävheten i de röda vinerna), alkohol och/eller hög sockerhalt. Bland vita viner är det främst de söta som brukar lagras riktigt länge. Men även högklassiga, torra förtjänar en tids lagring. Till och med champagne mår som regel bra av att sparas. Där är utrymmet ovanför vinet fyllt med koldioxid, istället för det syre som gör att vinet med tiden förvandlas till vinäger.

Tänk på att alla viner med naturkork, även starkviner, måste förvaras liggande. Annars riskerar du att korkarna torkar och vinet blir förstört. Däremot kan vin med skruvkork stå upp. Alltfler hävdar dessutom att dessa viner utvecklas minst lika bra som de med naturkork. Det handlar dock mer om vinets egenskaper än om förslutningens.

Att vinet ”andas” genom korken är en skröna. Korkens förtjänst är istället att den sluter tätt och formar sig efter flaskan, viktigt på den tiden buteljerna var munblåsta. Det är luften (syret) som finns i flaskan som gör att vinet utvecklas och när du plockar ut viner som ska lagras är det bäst att leta efter flaskor med så liten luftbubbla som möjligt. På samma sätt är det bra att kolla i källaren och först plocka ut de flaskor som nivån börjat sjunka i, om du har ett större lager av ett och samma vin. Vid vinauktioner är detta ett mått som klart påverkar priset och nivån anges därför i katalogerna för äldre viner.

Annons
Annons
David Magnusson
Foto: David Magnusson
Ingvar Karmhed
Foto: Ingvar Karmhed
Foto: David Magnusson

De flesta vitvarutillverkare erbjuder mer eller mindre exklusiva vinskåp med kylning. Som regel arbetar de som vanliga kylskåp, men här är kompressorn upphängd i fjädrar för att inte störa vinet (viktigt att kontrollera!). Enstaka tillverkare använder sig istället av en så kallad absorptionsmetod som inte ger några som helst vibrationer.

Det finns också flera företag och vinklubbar som hyr ut fack i vinkällare. Mest känt är Vinkällaren Grappe i Stockholm, instiftad av Carl Jan Granqvist och Knut-Christian Gröntoft, som var först och i år firar 30-årsjubileum. Här mognar vinerna i perfekt miljö, under överinseende av kunnig personal som även kan hjälpa till med råd och dåd. Nackdelen är att vinet finns på ett håll, medan gästerna sitter hemma i bostaden. Mycket av charmen med en vinkällare är att gå ner och välja just den flaska som lockar för tillfället.

Är ni några vinvänner kan det vara idé att hyra en gemensam källarlokal. Inte minst för bostadsrättsföreningar kan man då samtidigt skapa ett separat provningsutrymme för mysiga kvällar som stärker gemenskapen. En vinkällare ses i dag som ett statusobjekt och investeringen kan på så sätt betala sig vid en försäljning.

Foto: Ingvar Karmhed
Annons
Annons

Den perfekta vinkällaren är sval, mörk och utan skakningar från dörrar, bilar, tåg, tunnelbana eller annat. Allra viktigast är att temperaturen är så konstant som möjligt och inte varierar nämnvärt över dygnet. Även om den perfekta lagringstemperaturen är tolv grader, så känns allt mellan 8° och 20° okej. En viss skillnad mellan vinter och sommar är nästan oundviklig.

Av detta framgår att det knappast är lämpligt att använda vinkällaren som sällskapsrum. Som tumregel värmer varje person rummet lika mycket som ett element. Lägger du därtill mysiga stearinljus blir vinprovandet till men för det som vilar i källaren.

Tänk på att utrymmet även kan behöva isoleras inåt, mot husets övriga utrymmen. Har du en gammal matkällare kan du enkelt slå upp reglar, isolera och täcka med gipsskivor. På samma sätt kan du isolera en garderob eller ett skafferi.

Behövs ett kylaggregat? Det beror på rummet, men innan du tar det steget kan det vara bra att sätta in en digital termometer som registrerar temperaturskillnaderna. Kolla varje dygn, så vet du snart hur pass väl lämpat ditt utrymme är för längre lagring av mer exklusiva viner.

Det finns flera leverantörer att välja på, men gemensamt är det höga priset för denna svala lyx. Du bör räkna med åtminstone 15 000 kronor för detta, ännu mer om du har ett större utrymme. Tänk så mycket vin du kan köpa för samma summa! Vad gör det då om du får hälla ut en och annan flaska som hunnit bli för gammal?

Hur många flaskor ska du lägga undan för framtida njutningar? Börja inte alltför storstilat. Då är risken stor att du plötsligt står med en uppsjö viner som är fullmogna samtidigt. Låt källaren växa successivt och med stor kärlek, men köp aldrig enstaka flaskor! Minst två buteljer krävs, annars är risken stor att du aldrig vågar öppna dina godsaker och förgäves väntar på det perfekta tillfället.

Annons
Annons
Ingvar Karmhed
Foto: Ingvar Karmhed

Av samma skäl är de inredningar som bjuder på stora fack inte särskilt väl lämpade för vinamatören. Bäst är de trådställ där flaskorna kan tas ut en och en, men reservera också plats för lådor. Om du någon gång vill sälja av ditt vin är obrutna originallådor klart värdehöjande. Ett trådställ för magnumflaskor lär du heller inte ångra.

Enkla lagerhyllor för vin hittar du i trä hos Ikea, men de har en känsla av matkällare som inte är i paritet med den skattkammare som vinälskaren vurmar för. Då är det kanske bättre att försöka snickra eller mura ihop något själv.

Foto: Ingvar Karmhed

*Källarens organisation är värd att beakta redan från början. Vanligen får ursprunget styra: länder och distrikt (men gärna med söta, mousserande och starkviner tillsammans). Även om temperaturen ska vara jämn i hela källaren kan det vara bra att lägga de riktiga exklusiva lagringsvinerna nära golvet (omvänt är det bra att ha en avdelning för vardagsviner, så att en mindre intresserad partner kan njuta av gott vin även när ”experten” inte är hemma). Starkviner, som är mindre beroende av en låg lagringstemperatur, lägger du högst upp.

Med tiden följer en viss glömska och det är bra att komplettera källarens gränsdragningar med en förteckning över alla viner som visar både saldo, innehåll, inköpspris, -år och kanske även en förteckning där du kan notera när du korkat upp vinet, med vem och i vilket sammanhang du drack det. Enklast gör du det i ett datorprogram som Excel, men det finns också speciella vindagböcker att köpa. I ärlighetens namn ska dock sägas att många (däribland undertecknad) misslyckas med att hålla sin vinbok uppdaterad. Det är så lätt att plocka fram något oplanerat när annan faller på och sällskapet är nyfiket, utan att man sedan noterar det. Glömmer du detta blir uppgiften snart oöverstiglig.

Hur många flaskor rymmer den optimala källaren? Det handlar förstås om både utrymme och plånbok, men det är ingen poäng i att ha för mycket på lut. Planera detta i god tid och lägg både ner viner som ska drickas inom de närmaste ett till två åren och sådana som tar tid på sig att mogna till fulländning. Räkna ut en rimlig konsumtionstakt, låt säga tre till fem flaskor i veckan. Det blir kring 200 viner per år och det säger att en normal källare sällan bör överstiga 1 000 flaskor. Räkna med att lagret ändå växer, så låt det ta sin tid att fylla ditt lager.

Kronstams lagringsfavoritervin.svd.se
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons