X
Annons
X

Spararnas fiende nummer ett

Lars Ohly börjar få upp farten i valrörelsen och säga vad han tycker. Möjligtvis är han frustrerad över brist på gemensamma utspel från den rödgröna sidan, och känner ett behov av att profilera sig och förtydliga. Denna rakryggade inställning har lett till ett par av de mest spararfientliga utspel som har skådats på lång tid.

Det första förslaget är att införa beskattning på aktieägande. Bakgrunden är de rödgrönas intention att införa någon typ av förmögenhetsskatt om de vinner valet. Formerna för förmögenhetsskatten har dock de tre partierna inte lyckats enas om. Ohlys eget förslag, vilket lanserades i en intervju med en nyhetsbyrå för några veckor sedan, är att införa beskattning på aktiehandel och aktieinnehav. Mot det här förslaget kan riktas en rad invändningar.

En första och ganska självklar iakttagelse är att vi redan har en skatt på aktier, som dessutom inte är låg. För alla vinster som görs på aktiehandel betalar vi 30% skatt, och utdelningar från bolagen beskattas även de med samma skattesats.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X