Annons

Lydia Wålsten:Spararna förtjänar att Allrafrågan drivs vidare

Foto: Tomas Oneborg/SvD

Det är bra att frågan om Allra drivs vidare. Spararna, och svenska skattebetalare, förtjänar att frågan utreds grundligt.

Under strecket
Publicerad

Den romerska statsmannen Cicero ska ha sagt att ”en rik man fälls aldrig, även om han är skyldig”. Den tanken kan ha vandrat genom åklagarens huvud i går när de fyra personer som stod åtalade i Allramålet friades på alla punkter av Stockholms tingsrätt. Småspararguidens journalist Patrick Siegbahn var förvånad (SVT 31/1). Han såg bevisningen från åklagarsidan som stark, och pekade på att instrumenten som Allra handlat med inte är något vanliga fonder sysslar med. Claes Hemberg, den populära sparekonomen i hängslen, twittrade: ”Visst nådde Allra-fallet domstol men knappast rättvisa.” Han menade att den friande domen kan bero på ren okunskap från domstolens sida.

Allramålet är det största ekobrottsmålet i Sverige på flera år. Det var i slutet av 2018 som Ekobrottsmyndigheten väckte åtal. Alexander Ernstberger, bolagets då 31-åriga vd, och hans affärskamrater var misstänkta för att ha lurat pensionsspararna på 170 miljoner kronor genom PPM-systemet. Åklagaren yrkade på flera års fängelse.

Annons
Annons
Annons