Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Katarina Hugo: Spararens svåra val

Tidigt i februari var Citigroups toppekonomer Willem Buiter och Ebrahim Rahbari först ut att flagga för att Grekland sannolikt kommer att lämna eurosamarbetet. Det gjordes i en av bankens riskanalyser. Då hade de förmodligen ingen aning om att ordet som de beslöt sig för att skapa skulle få så snabb spridning. De båda ekonomerna bestämde sig för att fyra ord kunde bli ett och av ”Greek Euro Area Exit ” blev det kort och gott ”Grexit”. Klockrent tyckte microbloggare och på twitter spreds ordet som en löpeld och världens media var inte sena att haka på.

När jag bad Mr Rahbani om en reflektion fick jag snabbt ett mail där han svarade: ”Det är klart att det är roligt när ens skapelser blir användbara. Själva ordet har sannolikt bidragit till att popularisera vad som verkligen är en ganska komplicerad fråga. Men jag skulle ha varit mycket gladare om ordet hade bleknat i det fördolda i och med att Grekland och euroområdet hade lyckats lägga sina problem bakom sig”.

Ordet lär hur som helst ta en plats i officiella lexikon, till alla lingvisters förtjusning. Men kanske är lingvisterna också de enda som fått något positivt ut av vårens grekiska röra - ett nytt ord. Vi andra lägger pannan i djupa veck och undrar hur vi kommer att påverkas av Greklandshaveriet. Nu stundar nyval och marknaden avskyr osäkerhet.

Här hemma är årets börsuppgång borta och Stockholmsbörsen står återigen minus. Mitt i röran undrar säkert många med mig hur man bäst ska förvalta och ta hand om sina surt förvärvade slantar. Är det möjligt att parera börseländet och fly till tryggare placeringar. Frågorna hopar sig, för vem vill inte blicka tillbaka på sina investeringar som lyckade sådana ?

Annons
X

Den legendariske dollarmiljardären Warren Buffets investeringsstil har blivit en förebild för många. Som ett mantra har ”oraklet från Omaha” genom åren propagerat för att bara investera i företag vars verksamhet man förstår sig på. Synar man portföljen för Buffets investmentbolag Berkshire Hathaway framgår tydligt att det är idel stora och stabila bolag som vunnit Buffets gunst. Största innehavet är till exempel läskedrycksjätten Coca-cola. IT-bolag verkar således inte behöva göra sig något besvär.

Facebook blev inget undantag från Buffet-regeln och aktien nobbades av aktieoraklet. Buffet är samtidigt välkänd för att vara en långsiktig investerare. Många av Berkshire Hathways företag behålls i decennier om de alls säljs.

I en tv-intervju med amerikanska CBS News helt nyligen la Buffet ut texten om just det han tycker är många investerares största misstag – att inte vara långsiktig.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Många stirrar sig blinda på nyhetsflödet och agerar kortsiktigt därefter. Om investerare kunde tänka mer på sina placeringar som om det var något man behåller hela livet skulle färre investeringar gå fel”, var Buffets budskap. Placeringstrategin har hur som helst gjort investeringsgurun till den tredje rikaste personen i världen med en förmögenhet värderad till hisnande 44 miljarder dollar.

  Även på hemmaplan finns goda exempel på att det betalar sig att behålla sina investeringar länge. Ta bara Lennart Israelsson – kanske mer känd som ”Aktiestinsen” – som exempel. 1946 köpte Nässjös ekonomiska framgångssaga sina första aktier i verkstadsbolaget Sandvik för 600 kronor och har under drygt sex decennier köpt och behållit aktier. Idag är han långt över 90 år och äger aktier för 140 miljoner kronor.

  Men konsten att vara långsiktig kräver både erfarenhet och mod. Hur i hela friden ska man tänka i det investeringsklimat vi har nu med en kompakt politiskt oro för Europa och stormiga börser? För inte så länge sen träffade jag finansmannen Sven Hagströmer och hans svar på frågan om hur han ser på läget har dröjt sig kvar. ”Jag har aldrig varit så osäker som nu. Jag liksom alla andra letar efter tecken på ett slut”.

  Om en finansräv som Hagströmer uttrycker oro kan man med lätthet förstå att vi vanliga sparare har en del att tampas med. För visst är det väl så att vi alla när en dröm om att lyckas extra bra med investeringar.

  **Men hur? ”**En genomsnittlig sparare måste ha enormt svårt att välja. Mitt råd är att inte vara så enormt sofistikerad, utan lära sig en tillgång grundligt”, poängterade han. Och det är nog så, att sitta med sparformer du inte förstår gör dig förmodligen mest besviken.

  Detta är Svd Näringslivs specialtema om sparande och investeringar. Vår ambition är att guida läsaren och bjuda på några av börsproffsens tips och råd i det osäkra investeringsklimat som just nu råder. Finns det överhuvudtaget ett säkert sparande idag?

  Är det pengar på banken som gäller när det stormar på börsen, vågar man satsa på aktier eller är det andra tillgångar som gäller?

  Carolina Neurath har träffat upphovsmannen bakom den nya sparformen, finansmarknadsminister
  Peter Norman som ger sin syn investeringsklimatet. Hur ska man då investera rätt utifrån var i livet man befinner sig?

  Joel Dahlberg gör en
  grundlig genomgång av ett antal fonders utveckling över tid, där traditionella räntefonder hittills står som vinnare men att vi nu är på väg mot ett skifte. Vi tittar också på hur några olika alternativa tillgångar utvecklats historiskt. Regeringens bidrag för att underlätta för spararna att placera i aktier och fonder, det så kallade Investeringssparkontot, har hittills inte fått något större genomslag.

  Sara Lomberg lät sparekonomerna Maria Malmqvist på SBAB och Niklas Larsson på Spiltan Fonder teckna en
  investeringstrappa med smarta tips på vägen genom livet. Våra korrespondenter i världen har naturligtvis också kollat upp trender på den internationella investeringsarenan.

  Lagom till midsommar får de 3,5 miljoner personer som e-deklarerat tillbaka sammanlagt 27 miljarder kronor i skatteåterbäring, pengar som på ett eller annat sätt ska placeras. Kanske kan guiden hjälpa en bit på vägen. Men kom i håg, några helt riskfria placeringar finns inte, du avgör själv vilken risk du är beredd att ta med dina pengar och satsa på en sparform du tror på.

  Våga ta ett ansvar över ditt sparande, det lönar sig.

  Välkommen till Svd Näringslivs Investeringsguide.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X