Hela denna artikel är en annons

Spara till en buffert – så mycket behöver du

Hur stor buffert behöver man ha och hur planerar man sparandet utifrån sina behov och mål? SEB:s placeringsstrateg Roger Törnkvist ger sina tips på hur du kan lägga upp en bra sparplan.

Enligt Statistiska Centralbyrån, SCB, saknar nästa en femtedel av alla svenskar ekonomiska marginaler för oförutsedda utgifter.
Enligt Statistiska Centralbyrån, SCB, saknar nästa en femtedel av alla svenskar ekonomiska marginaler för oförutsedda utgifter. Foto: Oleksandr Prykhodko

– Att spara är något som ger möjligheter i framtiden, menar Roger Törnkvist. Det är inte så många som kan åka iväg på en spontanresa eller dra igång en renovering av huset utan att ha lagt undan pengar i förväg. Att bygga upp ett sparande handlar om att kunna uppnå olika mål och planer du har i livet.

Eftersom du kan ha olika mål med ditt sparande kan det vara bra att dela upp det i olika delar, till exempel i buffert-, mål- och långsiktigt sparande.

En buffert för det oförutsedda

Det första sparande du behöver är en buffert för oväntade utgifter. Det kan kännas tryggt att ha extra pengar att ta av om något oförutsägbart skulle inträffa. Att byta fönster, värmepanna eller tak kan utan en buffert bli en smärtsam kostnad. Framförallt kan en bra buffert minska oron för oväntade kostnader och samtidigt skapa handlingsfrihet.

Enligt Statistiska Centralbyrån, SCB, saknar nästa en femtedel av alla svenskar ekonomiska marginaler för oförutsedda utgifter. I undersökningen svarar 18 procent att de inte skulle klara av en oväntad utgift på 10 000 kronor.

– En bra riktlinje är att det kan vara bra att ha två månadslöner i buffert, men hur mycket du kan spara beror förstås på vilken ekonomisk situation du befinner dig i. Det viktigaste är inte hur mycket du sparar, utan att du faktiskt gör det, säger Törnkvist.

Spara för mer långsiktiga planer

När du fått ihop en rimlig buffert kan du också börja fokusera på dina lite mer långsiktiga mål och planer. Kanske planerar du en resa, att köpa hus eller ge barnen ett startkapital den dag de flyttar hemifrån. Om du vet att du behöver 40 000 kronor om fem år kan du räkna ut hur mycket du behöver sätta av varje månad.

– Ett bra tips som gör målsparandet extra roligt är att öronmärka och namnge dina olika konton. Heter kontot ”Paris” eller ”bröllop” kan du se målet framför dig ännu tydligare, och det blir roligare att följa utvecklingen på sparandet.

Spara till pensionen

Det sparande som har längst tid på sig att växa är oftast sparandet till pensionen – en del som blir allt viktigare i och med sjunkande pensionsnivåer och det faktum att vi lever allt längre.

För de allra flesta krävs det att man kompletterar den pension man får från staten och arbetsgivaren med ett privat pensionssparande, för att man ska komma upp i en rimlig nivå den dag man går i pension. Och tänk på att ju tidigare du börjar, desto större kapital kommer du att ha den dag du blir pensionär.

Roger Törnkvist tipsar om att det enklaste sättet att spara är att lägga upp ett månatligt sparande där pengarna dras direkt från lönen. Att vänta till slutet av månaden är sällan en god idé eftersom risken då är stor att du har spenderat pengarna.

– Med ett månadssparande går allt med automatik och plötsligt har sparandet vuxit till större summor. Sedan finns det förstås många olika sätt att spara på, till exempel konto eller i fonder. Ta gärna hjälp av en rådgivare på banken för att se vad som passar just dig, säger Roger Törnkvist.

Enligt Statistiska Centralbyrån, SCB, saknar nästa en femtedel av alla svenskar ekonomiska marginaler för oförutsedda utgifter.

Foto: Oleksandr Prykhodko Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X