Annons

Spara inte det bästa till sist

Vill man ha de bästa dropparna till tolvslaget gäller det att agera redan nu. Dagarna före nyår brukar de flesta champagnehyllorna på Systembolaget vara utplockade och urvalet mer begränsat.

Under strecket
Publicerad
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1
Foto: COLOURBOX

BUBBEL

Apropå tolvslaget. Visst är det härligt med ett gott glas champagne då, men begå inte det klassiska misstaget att spara det bästa till sist. Ute i rimfrosten och med en hel middag bakom oss är det sällan vi där upplever de bästa smakminnena. Servera det bästa till drinken eller middagen istället, då smaklökarna är på topp, och nöj er med något lite enklare till raketerna.

Och det finns massor av lite billigare goda bubbelviner att välja bland. Två av mina favoriter är så kallade Crémanter från Frankrike. Alltså ett vin gjort enligt champagnemetoden, men det kan vara på andra druvor och kommer från andra regioner. Både Lachèze Brut, 7420, som kostar 99 kronor och kommer från Jura, mellan Bourgogne och gränsen till Schweiz, och Delmas Brut, 7694, för 119 kronor från Limoux i sydvästra Frankrike mot spanska gränsen är båda två utmärkta alternativ.

Annons
Annons

Ett annat gott bubbelvin för strax under 100-lappen är det nyzeeländska vinet Montana Chardonnay Pinot Noir Brut Cuvée, 7859, 99:-. Här bjuds på höstäpplig, lite söt fruktighet, brödighet och balanserad grapeig syrlighet. Ett perfekt matbubbel.

Det är kul att se att utvecklingen i Sverige när det gäller de lite mindre kända champagnehusen fortsätter i positiv riktning. För tio år sedan var vi nästan helt utlämnade till de stora och mest namnkunniga champagneproducenterna och deras prissättning, men idag finns det en hel uppsjö med mindre champagnemärken att välja på, något mer blygsamt prissatta. Runt 200-kronorsstrecket gillar jag Champagne de Pompadour Brut, 7395, men även Pannier Brut Tradition, 7709, är god.

Tidigare har jag alltid tyckt att de mixade champagnelådorna som finns på Systembolaget – Champagneprovarlåda med artikelnummer 7003, 7040 och 7009 – har varit ett trevligt sätt att njuta flera smaker champagne och dessutom en fin julklapp till vinfantasten. Men, akta er i år! Variationen i kvalitet mellan flaskorna är riktigt stor och en del är till och med riktigt dåliga. Ska ni lägga 1000 kronor på champagne? Satsa då hellre på Winston Churchills favoritchampagnehus och vinet som bär hans namn, tillika min favorit i år bland lyxprischampagnerna (se nedan).

En del tycker att jag är galen när jag säger att jag inte uppskattar alltför lagrad champagne. Det är ju flott som tusan med gammal skumpa, men bara för att det är dyrt och fint behöver man väl inte tycka att det är gott? Smaken är ju olika – vilket är en av tjusningarna med vin – och jag föredrar champagne när den är så där sprudlande frisk och fräsch med livlig syrlighet och omogna gröna drag. Dyr eller billig, fint eller fult – det är smaken som styr vad som är gott eller inte.

Annons
Annons

7 goda flaskor bubbel

Betyg: 6 av 6

Alfred Gratien

599:-, Champagne, Frankrike, 7578, Mousserande Vita, Kan lagras

Ung elegant frisk doft, brödiga toner. Syrlig smak med omogen grapeig syrlighet. Elegant eftersmak med både frisk citrussyra och lätt brödig ton.

Betyg: 6 av 6

Cuvée Sir Winston Churchill

1028:-, 1999, Champagne, Frankrike, 7548, Mousserande Vita

Godaste lyxskumpan just nu, årgång 1999. Fyllig, guläpplig smak med tydlig rostad brödjästig ton i doft och smak. Lagra eller drick till mat med syrlighet.

Betyg: 5 av 6

Comtesse Lafond

440:-, 1998, Champagne, Frankrike, 90164, Mousserande Vita

God årgångschampagne,1998, och perfekt matbubbel med lång och smakrik rostad brödighet och grapeig syrlig eftersmak.

Betyg: 5 av 6

Lachèze Brut

99:-, 2008, Crémant du Jura, Frankrike, 7420, Mousserande Vita

Bästa bubblet under 100 kronor. Fräsch doft med lätta brödtoner, grön- äpplig smak och lång citrussyrlig eftersmak. Till salt eller syrligt drinktilltugg.

Betyg: 5 av 6

Gosset Grande Réserve

399:-, Champagne, Frankrike, 90162, Mousserande Vita

Gosset är alltid en favorit. Trevlig rund doft som samtidigt är frisk och fräsch. Mogen äpplig doft och smak blandas med grapeig frisk syrlighet.

Betyg: 5 av 6

Champagne de Pompadour

229:-, Champagne, Frankrike, 7395, Mousserande Vin, Torra

Bästa champagnen runt 200 kronor. Drickvänlig, lätt sötmogen och smakrik i syrlig stil med grapeig eftersmak och bra längd. Drinkskumpa.

Betyg: 5 av 6

De Venoge Brut Blanc de Noirs

319:-, Champagne, Frankrike, 7872, Mousserande Vin, Torra

Fyllig smakrik matskumpa gjord på bara blå druvsorter: pinot noir och pinot meunier. Rund och mjuk doft, frisk, äppelskalig och brödig i smaken.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons