Annons
X
Annons
X

Erik Thyselius: Spänt läge på Balkanhalvön

[object Object]
Oroväckande tongångar på Balkan. Foto: Darko Vojinovic / TT

Spänningarna mellan kosovoalbaner och serber ökar. Sveriges Radio rapporterade i förra veckan om att specialpolis stoppat ett serbiskt tåg, utsmyckat med budskapet ”Kosovo är Serbien” på 21 olika språk, från att köra in i norra Kosovo (16/1).

Kosovos president, Hashim Thaçi, sade att syftet var att skapa en ursäkt för Serbien att kunna annektera området. Han drog en parallell till Kremls illegala ockupation av Krimhalvön, och menade att Ryssland skänkt tåget till Serbien.

Serbiens president, Tomislav Nicolić, anklagade å sin sida Kosovo för att ”vilja ha krig” då det provokativt utsmyckade tåget inte släpptes igenom, enligt nyhetsbyrån Reuters (16/1).

Annons
X

Nyheten är oroande. Det är ett välkänt faktum att Ryssland aktivt försöker destabilisera regionen, inte minst genom att stödja serbiska nationalister. Eftersom Kreml ser det forna Jugoslavien som en del av sin naturliga intressesfär, blir processen för att Bosnien och Serbien ska bli medlemmar i EU ett uppenbart hot mot Moskvas maktambitioner.
Tågincidenten visar även hur Rysslands illegala annektering av Krimhalvön bidragit till att försämra säkerheten i andra regioner, då mindre nogräknade ledare kan lockas till att använda samma ”modus operandi”.

Kriget i Ukraina, brexit och president Donald Trumps oroväckande uttalanden om bland annat Nato, har resulterat i att händelseutvecklingen i det forna Jugoslavien hamnat i politisk såväl som medial skugga. Därför är det än viktigare att Europas ledare inte förhåller sig passiva inför den växande nationalismen på Balkanhalvön. Intensifierat demokratiarbete i regionen och en förstärkning av KFOR-styrkan är två förslag som skulle förbättra situationen.

En sak är säker: om Europa åter blir ouppmärksamt är risken stor att historien upprepar sig. Ge inte Kreml den glädjen.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons

  Oroväckande tongångar på Balkan.

  Foto: Darko Vojinovic / TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X