Spänt läge mellan USA och Israel

USA stöttar en palestinsk stat – men det kan bara ske via direkta förhandlingar mellan parterna. Detta var den officiella reaktionen från amerikanska UD på Sveriges erkännande av Palestina.

Publicerad
Annons

UD-taleskvinnan Jen Psaki ombads att kommentera det svenska beslutet vid fredagens presskonferens på State Department.
– Status quo är inte ”hållbart” med cykel efter cykel av våld och spänningar, underströk Psaki.
Men hon fortsatte sedan med att säga att den önskvärda tvåstatslösningen endast kan åstadkommas om de svåra knutarna som återstår löses och konflikten upphör.
En annan fråga gällde huruvida den palestinska självkänslan stärks av det svenska – och kanske fler europeiska länders – erkännande och därmed försvårar fredssamtal. Här fastslog Psaki att hon inte hört några sådana synpunkter från det amerikanska förhandlingsteamet.
– USA är redo, villigt och tillgängligt för att spela en roll, underströk Psaki om den avstannade israelisk-palestinska fredsprocessen.
I sammanhanget kan nämnas att det inte råder någon som helst ändring i sak – att USA helhjärtat stöttar Israel – men förhållandet mellan president Obama och premiärminister Netanyahu är spändare än någonsin.

I takt med att nyheten om det svenska erkännande spred sig i USA kom protester, bland annat från ADL. Anti-defamation league, som är världens äldsta organisation som bekämpar antisemitism.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons