Annons
X
Annons
X

Spänt i väntan på protester i Teheran

Spänningen stiger inför dagens demonstrationer i den iranska huvustaden Teheran. Källor i Iran uppger för SvD att hela staden tunnelbana stängts ner i väntan på oroligheter och att massiva hackerattacker riktats mot regimens hemsidor.

Foto: AP PHOTO

DEMONSTRANTER KAN FÅ NY KRAFT EFTER EGYPTEN

Den så kallade Gröna rörelsen i Iran har utlyst protester ”i solidaritet med Egyptens och Tunisiens folk”. Hela 50 000 har anmält sig på Facebook och demonstrationerna tros utvecklats till en regimkritisk manifestation.

Precis som i Egypten har de iranska regimkritikerna en stark närvaro på internet, där unga uttrycker sitt missnöje på bloggar och andra sajter.

Den iranske regimkritiske bloggaren Potkin Azarmehr säger till Svenska Dagbladet att demonstrationerna till stöd för Egypten är ett sätt att utnyttja den iranska regeringens egen retorik.

Annons
X

– Det här är faktiskt väldigt smart. Under de egyptiska protesterna har den iranska regimen gjort mycket väsen av att den stödjer de egyptiska protesterna och sagt att de är en fortsättning på iranska revolutionen.

När demonstranterna nu säger sig agera till stöd för Egyptens befolkning ställs regimen inför valet att antingen låta protesterna ske eller slå ner som vanligt och riskera att den retoriken är falsk.

Potkin Azarmehr säger till SvD att utvecklingen i Iran har flera likheter mellan det som hänt i Tunisien och Egypten. I Iran sattes bollen i rullning efter det kontroversiella valet 2009.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Skillnaden är att vårt förtryck är värre, både på gator och på internet. Iranska regimen vet att man inte bekämpar ett uppror med stridsvagnar och är mycket bättre på att använda milis och inhyrda bråkstakar.

  Han är övertygad om att Iran också kommer att kunna störta sina ledare men tror att utvecklingen kommer att ta mycket längre tid än i Nordafrika.

  – När vi ser på Egypten och Tunisien känner vi både avund och lycka. Men vi får inte lura oss själva, vår diktatur är hårdare. Där skyddade armén demonstranterna. Det skulle aldrig hända här.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: AP PHOTO Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X