Annons
X
Annons
X

Spanska sjukan fortsätter

Idag presenterar den hårt pressade spanska premiärministern Mariano Rajoy sin budget för 2013, en budget som väntas bjuda på nya reformer och neddragningar. Samtidigt fortsätter oroligheterna i Madrid mot neddragningar och för högt ställda krav från EU och IMF.

Spaniens budget för nästa år, 2013 kommer med stor sannolikhet att innehålla ytterligare besparingar och reformer. Den spanska premiärministern Mariano Rajoy lägger under torsdagen fram en stram budget för 2013, avsedd att sända en signal till omvärlden om att spanjorerna gör sin hemläxa trots lågkonjunktur och en 25-procentig arbetslöshet. Hittills har pensionärerna varit ensamma som grupp att klara sig från besparingar. Men den nya budgeten kan komma att innehålla tuffare tag och frysta pensionsbelopp.

Rajoy måste utåt sett övertyga EU och de internationella långivarna att han är kapabel att fixa landets skakiga finanser, och manar till nationell enighet trots krisens påfrestningar. Han har inte bara landets ekonomi att tampas med utan kämpar även för sin egen överlevnad som regeringschef. Rajoy valdes i november förra året. Då med medvind i opinionsmätningarna, i dag har kraven på hans avgång eskalerat.

Spanien fick i somras klartecken för öronmärkta lån från eurozonens andra länder till landets krisbanker på upp till 100 miljarder euro. Nu höjs oroliga röster om att landet kan komma att behöva mer. På fredag blir det svart på vitt hur Spaniens finansiella system egentligen mår. Då avslöjas resultatet av de senaste ”stresstester” av spanska banker, en process som kommer att avgöra hur mycket nytt kapital bankerna behöver.

Annons
X

Många räknar med att Spanien kommer att lämna in en formell ansökan om ett stödprogram av samma slag som Grekland, Portugal och Irland har fått inför EU-toppmötet den 18—19 oktober.

Detta skulle öppna för Europeiska centralbanken att göra stödköp av spanska statspapper, för att få ned landets höga lånekostnader.

SvD Näringsliv / TT

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X