Spanska sjukan fortsätter

Idag presenterar den hårt pressade spanska premiärministern Mariano Rajoy sin budget för 2013, en budget som väntas bjuda på nya reformer och neddragningar. Samtidigt fortsätter oroligheterna i Madrid mot neddragningar och för högt ställda krav från EU och IMF.

Under strecket
SvD Näringsliv, TT
Publicerad
Annons

Spaniens budget för nästa år, 2013 kommer med stor sannolikhet att innehålla ytterligare besparingar och reformer. Den spanska premiärministern Mariano Rajoy lägger under torsdagen fram en stram budget för 2013, avsedd att sända en signal till omvärlden om att spanjorerna gör sin hemläxa trots lågkonjunktur och en 25-procentig arbetslöshet. Hittills har pensionärerna varit ensamma som grupp att klara sig från besparingar. Men den nya budgeten kan komma att innehålla tuffare tag och frysta pensionsbelopp.

Rajoy måste utåt sett övertyga EU och de internationella långivarna att han är kapabel att fixa landets skakiga finanser, och manar till nationell enighet trots krisens påfrestningar. Han har inte bara landets ekonomi att tampas med utan kämpar även för sin egen överlevnad som regeringschef. Rajoy valdes i november förra året. Då med medvind i opinionsmätningarna, i dag har kraven på hans avgång eskalerat.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons