Annons
X
Annons
X

Spanska räntan nu högre än italienska

Oron kring de stigande statsobligationsräntorna i en rad euroländer pressar de ledande Europabörserna. Spaniens tioårsränta har nu drivits upp högre än Italiens. ”Detta är det nya normala”, säger Deutsche Banks vd Josef Ackermann.

Av TT
(uppdaterad)

I inledningen av dagens handel blev det tydliga nedgångar för Parisbörsens CAC 40-index och FTSE 100-index på Londonbörsen.

Samtidigt ökade räntetrycket mot Spanien markant när den sista handelsdagen inför söndagens val drog igång. Räntan på en tioårig spansk statsobligation steg från nivåer kring 6,70-6,80 procent i torsdags till 7,11 procent.

Därmed är den spanska räntan nu högre än den italienska, som sedan en vecka också tagit sig upp på långsiktigt ohållbara nivåer kring 7 procent.

Annons
X

Jämförelsevis ligger den svenska tioåriga räntan på 1,69 procent. Räntegapet beror på att marknaden befarar att Spanien och Italien kan få problem att betala för sig.

Schweizaren Josef Ackermann, vd för den tyska storbanken Deutsche Bank, räknar med att turbulensen och osäkerheten på marknaden håller i sig ett långt tag framöver.

– Det är dags att inse att detta är det nya normala. Det kommer att ta flera år för systemet att anpassa sig, sade han på ett möte med företrädare för centralbanker och finansmyndigheter i Frankfurt i dag.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Eurozonens krisfond EFSF måste så snabbt som möjligt bli kapabel att hantera krisen, enligt italienaren Mario Draghi, som i november tog över ledningen av Europeiska centralbanken (ECB). På en konferens i Frankfurt i dag pekar Draghi på att det nu har gått ett och ett halvt år sedan eurozonens ledare beslöt att skapa EFSF och att det sedan dess även har fattats beslut om att öka fondens resurser och utvidga dess mandat.

  ”Men var är genomförandet av dessa långtgående beslut”, frågar sig Draghi, enligt ett förskrivet tal.

  ”Vi bör inte vänta med det längre”, tillägger han.

  Europeiska centralbanken (ECB) kommer snart ge vika för trycket börja stödköpa obligationer på andrahandsmarknaden utan att med motköp ta bort den penningpolitiska effekten, tror varannan tillfrågad analytiker i en Reuters-enkät. De flesta som tror att det blir aktuellt räknar med att det blir i mars 2012, enligt enkäten.

  Denna typ av så kallad kvantitativ lättnad har tillämpats av USA:s Federal Reserve och brittiska Bank of England (BOE) i flera omgångar sedan Lehman Brothers-kraschen 2008. Sedan den grekiska skuldkrisen förvärrades våren 2010 har ECB i olika omgångar stödköpt obligationer från krisländer för 187 miljarder euro, men hittills varit noga med att omgående dra tillbaka den likviditet som med stödköpen har tillförts.

  Drygt hälften av de tillfrågade i enkäten sade sig även se det som en möjlig utveckling att ECB går in som långivare direkt till krisländer.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X