Annons

Spanska pärlan som blir hetare och hetare

Alicante
Alicante Foto: Leonid ANDRONOV

Allt fler svenskar köper bostad i Spanien.

Alicante, med sina vackra stränder och härliga atmosfär, är en het uppstickare.

– Solen, bra kommunikationer till Sverige och villor och lägenheter i alla prisklasser får svenskar att söka sig hit, säger Daniel Nilsson, mäklare på Fastighetsbyrån i Spanien.

Costa Blanca

Costa Blanca

Foto: Yuriy Brykaylo
Altea

Altea

Foto: Colourbox

Alicante har allt. Här bjuds man på en härlig mix av spansk kultur, historia, fina hamnar, och fantastisk mat. Staden har runt 400 000 invånare och är medelstor i spanska mått mätt, således finns även alla bekvämligheter man kan tänka sig. Dessutom ligger flygplatsen bara 20 minuter från stadskärnan.

Trots detta har Alicante inte varit någon svenskmagnet. Men de senaste åren har staden fått ett rejält uppsving, både bland svenska turister och bostadsköpare.

– De senaste 15 åren har fler och fler svenskar hittat hit. Och de fem senaste åren har Alicante blivit mycket populärare. Vi ser att alltfler vill köpa bostad här och jag tror att det kommer att bli ännu hetare, säger Daniel Nilsson, vd Fastighetsbyrån Utland.

Bostäder i alla prisklasser

Alicante är huvudort i Costa Blanca (Den vita kusten) som består av 200 kilometer vackra vita stränder som också gett kusten dess namn. Costa Blanca har varit en svenskfavorit länge, och fortsätter att vara hett. Och det är inte så konstigt, södra delen av området lockar med ett behagligt mikroklimat som beskrivs som "ständig vår" med medeltemperaturer mellan 15 och 35 grader.

Costa Blanca

Costa Blanca

Foto: Yuriy Brykaylo

Staden har rustats upp mycket de senaste åren och det har byggts mycket nytt, vilket såklart har bidragit till fler besökare.

– Men även de välfungerande kommunikationerna, med direktflyg från alla stora svenska städer nästan varje dag, har lett till att fler svenskar åker hit. Och när fler svenskar åker hit eller köper en bostad här sker det en snöbollseffekt och ännu fler kommer hit, säger Daniel Nilsson, som själv bott i Alicante i 13 år.

Alicante och Costa Blanca passar alla svenskar som letar nytt boende i Spanien – allt från pendlare, till pensionärer och småbarnsföräldrar. Här finns boenden i allt från lugna semesterområden till boenden i stadsmiljö.

– Det finns villor och lägenheter i alla möjliga prisklasser. Här kan man hitta en bostad från 100 000 euro och det gör du inte på så många ställen i Spanien. Tomtpriserna har inte stuckit iväg lika mycket här som på andra platser, plus att det har byggt mycket nytt.

Nya områden lockar

Costa Blanca Foto: Yuriy Brykaylo

Costa Blanca består av skiftande landskap och stora kontraster. Området kan delas in i tre delar: Alicante, kusten norr om staden och kusten söder om staden.

Norr om Alicante är det bergigt, grönt och lummigt. Här finns många mindre byar och badar gör man oftast i mindre havsvikar.

– Om du vill ha lyx och flärd och är på jakt efter mer exklusiva områden ska du söka längs den norra kusten, och framförallt kika in Altea och dess närområde.

Altea

Altea

Foto: Colourbox

Söder om Alicante ligger de större sandstränderna. Det är hit, och framförallt till Torrevieja, som svenskarna har åkt på semester och köpt sina semesterboenden.

Nu kan man delvis se en ny trend.

– Det som kommer mycket är området söder om Torrevieja. Där byggs det nytt och fint, i lite mer exklusiv anda. Nyproduktion lockar många eftersom byggstandarden är betydligt bättre än i äldre hus.

Fastighetsbyrån har flera kontor i Costa Blanca och säljer bostäder i hela området.

Tre områden du inte får missa i Costa Blanca:

Playa Sun Juan

Tidigare var det här som Alicanteborna själva hade sina sommarhus. Numera är det ett område som lockar betydligt fler. Här finns mycket nyproducerade bostäder och all tänkbar service, såsom skolor och gym. Spårvagnen till Alicantes centrum tar dessutom bara 20 minuter.

Altea

Altea Foto: Colourbox

Är du ute efter ett lite exklusivare område ska du spana in Altea och dess närområden.

Här ligger de lite större villorna och lägenheterna. Dessutom har de flesta havsutsikt eftersom det är så bergigt, till skillnad mot i Torrevieja och Alicante.

Moraira

Det här är en liten och mysig by att hålla koll på. Precis som Altea är den lite lyxigare och ligger längs kusten norr om Alicante ligger längs kusten norr om Alicante.

Annons
Detta är en annons från Fastighetsbyrån, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.