Spanska muslimer värvar mayaindianer

Delstaten Chiapas i södra Mexiko har härjats av bråk mellan kristna och ett samlat indianuppror genom zapatiströrelsen. Nu deltar även islam i kampen om själarna.

Under strecket
Publicerad
Annons

Mayaindianer i Mexiko omvänder sig till islam, lyder rapporter från Chiapas som kommit den gångna vintern.
Bakom missionen står några dussin missionärer av spansk härkomst. De förespråkar - i linje med en ”ren” muslimsk trosuppfattning - ett budskap som med västerländska ögon kan uppfattas som radikalt, exempelvis ränteförbud och nationalstatens avskaffande. Till Chiapas kom de 1995.
Sekten uppges ha grundats 1960 av en omvänd skotte i Marocko, och anhängarna har valt att kalla sig al-murabitun. Till det namnet finns en historisk förebild: en fundamentaliströrelse bland islamiserade berber som för tusen år sedan fick politiskt inflytande både i Nordafrika och i det då muslimska Spanien. Den kom att bli känd för eftervärlden som almoravid-dynastin.
Tzotzilindianerna är sedan tidigare kända för sin religiösa glöd, men också för att ta till rusdrycker vid stora högtider. Spriten torde nu vara på väg ut bland de frälsta, eftersom nästan alla inriktningar inom islam är emot den.
Hittills ska omkring 300
mayaindianer ha anslutit sig till islam.

– Först var det svårt att lära sig bönerna på arabiska, men nu kan jag dem utantill, säger Muhammad Emin Lopez till Reuters.
Stolt berättar den 46-årige fruktförsäljaren att hans omvändelse 1995 var den första på orten.
I dag ber han fem gånger om dagen, som en aktiv muslim gör. Han har också gjort pilgrimsfärden till Mecka, som är en av fem ”grundpelare”.
Han går regelbundet till en liten moské vid ett majsfält i utkanten av staden San Cristobal de las Casas. Inte långt från moskén står en kvinna i färggranna indiankläder och tvättar. Hon kallar sig Karima, ett typiskt muslimskt och arabiskt namn.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons