Annons

Spansk medverkan i stridsflygssatsning

Frankrikes president Emmanuel Macron fanns med bland gästerna på en flygmässa i Paris, där en modell av det framtida europeiska stridsflygplanet fanns att titta på.
Frankrikes president Emmanuel Macron fanns med bland gästerna på en flygmässa i Paris, där en modell av det framtida europeiska stridsflygplanet fanns att titta på. Foto: Benoit Tessier AP/TT

Spanien ansluter sig till en fransk-tysk satsning på att utveckla ett nytt stridsflygplan till 2040. Planet ska byggas av de Paris-noterade bolagen Airbus och Dassault Aviation.

Under strecket
TT
Publicerad

Det nya stridsflygplanets motor ska tas fram av franska Safran och tyska MTU Aero Engines. En prototyp ska vara i luften till 2026, enligt planerna. Tanken är att det ska ersätta stridsflygplanen Rafale från Dassault och tyska Eurofighter – som i dagsläget konkurrerar med bland annat Saabs Jas 39 Gripen.

Det försvarspolitiska avtal som nu har skrivits på av Berlin, Madrid och Paris bygger på den så kallade SCAF-uppgörelsen mellan Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel för två år sedan, där det utöver stridsflygplan även finns planer på att utveckla drönarsystem bland annat.

Annons
Annons
Annons