Annons

Isländsk pianokraftSpansk magi kryddar isländskt musikunder

Den unge pianisten Vikungur Ólafsson är en del av det isländska musikundret.
Den unge pianisten Vikungur Ólafsson är en del av det isländska musikundret. Foto: Karl Thorson

Ett isländskt musikunder håller på att ta världen med storm. I torsdags kväll fick Stockholmspubliken pröva på de nya tongångarna. Dock inga flygande korpar så långt örat kunde höra.

Under strecket
Publicerad

Den spanske dirigenten Gustavo Gimeno och Riosymfonikerna bär fram musiken.

Foto: Karl Thorson

På 1980-talet påbörjade en grupp finska tonsättare sin erövring av världen med Paris som knutpunkt – Kaija Saariaho, Magnus Lindberg och för den delen också Esa-Pekka Salonen som förstås drev på från dirigentpulten. Nu är det dags för Norden igen, men allt har förskjutits västerut. På 2010-talet är det Island som gäller och landet att erövra USA. Också nu med Salonen som promotor.

Ett ovanligt intresseväckande program i Berwaldhallen bjöd i torsdags på två av de mer framträdande isländska tonsättarna, båda runt fyrtio, vid sidan av en tung symfonipjäs i form av Tjajkovskijs sexa. Först Anna Thorvaldsdóttir och hennes ”Dreaming”, ett verk som 2012 belönades med Nordiska rådets musikpris och som märkligt nog inte tycks ha spelats i Sverige tidigare. Det är som en långsam förvandling av entonsmystik som hos Giacinto Scelsi till ruvande melodilinjer som hos Jean Sibelius. Tillstånd omformas till nya tillstånd, men det blir aldrig något stillestånd. Klart fascinerande.

Annons
Annons
Annons