Spansk afton med paella och cava

”Den här dagen 2015”. Några av mina bästa vänner och jag sitter på en soldränkt uteservering i Sevilla. I händerna varsitt glas cava och framför oss ett cafébord fyllt av tapas. I dessa tider är det lite härligt när mobilen påminner om svunna semestrar. Resan var ett fyra dagar långt tapas-frossande. Min vän Pablo är uppvuxen i Sevilla och tog med oss till stans bästa krogar. Kvällen då bilden är tagen var extra minnesvärd. Restaurangen Los Soportales är inte mer än ett hål i väggen på Plaza El Salvador – men här åt vi allt från coquinas (vitlöksfrästa småmusslor) och boquerrones en vinagre (marinerad ansjovis) till miniserranitos (små sliders med iberiskt fläsk) och en helt sagolik salmorejo (en sorts krämig gazpacho toppad med kokt ägg och serranoskinka). Sista fotot för kvällen är på notan. Kan det stämma att vår brakmiddag gick på bara 60 euro?

Nu lär det dröja tills jag kan besöka Los Soportales igen. Så länge lagar jag paella hemma och dricker ordentligt kyld cava till. Salud och trevlig helg!

Under strecket
Publicerad
Annons

Måns Zelmerlöw lanserar cava

Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw

Måns Zelmerlöw blev världsberömd när han vann Eurovision Song Contest med Heroes. Vad många inte vet är att han också har ett brinnande intresse för mat och vin. Nu lanserar han egen cava. Inspiration har hämtats från mat- och dryckeskulturen i Barcelona.

– Efter några veckor i Barcelona hittade jag till lokalbefolkningens restauranger. Vi beställde in rätt efter rätt, drack cava sent in på natten och bara njöt, säger Måns Zelmerlöw.

Cava tillverkas på samma vis som i Champagne, vilket innebär att andra jäsningen sker i flaskan. Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw är både ekologiskt och veganskt producerad och fungerar både som sällskapsdryck eller till fisk- och skaldjursrätter.

Pris: 99 kr
Nr: 50260, Flaska: 750 ml, Alkohol: 11,5%

Annons
Annons
Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw | Systembolagetsystembolaget.se

Paella med skaldjur och chorizo

ca 4 portioner

1 hackad vitlöksklyfta

1 hackad gul lök

2 msk olivolja

3 dl avorioris

1 frp saffran

1 dl vitt matlagningsvin

Ca 8 dl vatten

1 hönsbuljongtärning

400 g kycklinglårfilé

150 g chorizo

1 röd paprika

2 dl frysta ärtor

100 g färska räkor

ca 500 g färska musslor (om möjligt blandade sorter)

1 citron och hackad persilja till servering

Salt och peppar

Fräs lök och vitlök i hälften av olivoljan. Tillsätt avorioris, saffran och vin och låt det koka någon minut.

Häll på vatten så att det täcker riset och lägg i buljongtärningen. Låt koka sakta i 20 minuter och späd med mera vatten när det kokar in.

Skär kycklinglårfilén i strimlor och bryn den i resten av olivoljan. Tillsätt slantad chorizo och hackad paprika i riset och fortsätt steka i ca 3 minuter. Blanda kyckling och grönsaker med riset och krydda med salt och peppar.

Skrubba musslorna och släng de som inte öppnar sig eller är trasiga. Lägg musslorna på toppen av risblandningen. Täck med lock eller aluminiumfolie och låt musslorna öppna sig.

Ta av locket och lägg på räkor och ärtor. Blanda runt och värm i några minuter.

Servera med citronklyftor och hackad persilja.

Foto: Alamy

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons