Hela denna artikel är en annons

Spänningsroman lyfter id-kapningar

PA Prabert, vice koncernchef mySafety Försäkringar, med spänningsromanen Övertaget.
PA Prabert, vice koncernchef mySafety Försäkringar, med spänningsromanen Övertaget. Foto: Erika Gerdemark Photography

mySafety Försäkringar har under många år informerat svenskar om id-kapningar, som är ett av Sveriges vanligaste brott. Nu har bolaget tagit det ett steg längre. I syfte att bidra till att färre drabbas ger mySafety nu ut den skönlitterära spänningsromanen ”Övertaget”.

Id-kapningar ligger på topplistan över de vanligaste brotten i Sverige och årligen drabbas mer än 200 000 privatpersoner. Försäkringsbolaget mySafety var först i Norden med att erbjuda id-skyddsförsäkringar och har mångårig erfarenhet inom området.

– Vi har under åren fördjupat oss i problemet och samarbetar med olika organisationer, till exempel Tryggare Sverige, och har regelbunden kontakt med polis och åklagare, säger PA Prabert, vice koncernchef på mySafety.

Guide: Så undviker du att bli id-kapadmysafety.se

För att belysa problemet med id-kapningar och nätbedrägerier, har mySafety de senaste åtta åren tagit fram en årlig undersökning i samarbete SIFO Kantar. Syftet är att beskriva hur många som drabbats och vilka som utsätts för brotten.

– Årets undersökning visar att 204 000 svenskar blev id-kapade, men det stora latenta hotet är de 2 miljoner id-kapningsförsök som görs varje år. Om brottslingarna bara blir en promille skickligare kommer antalet drabbade skjuta i höjden, säger PA Prabert.

mySafetys senaste rapport: id-kapningarna ökar igenmysafety.se

”Övertaget” – en spänningsroman om id-kapningar

mySafety vill nå ut med informationen till ännu fler och har därför realiserat en okonventionell idé. Den 14 oktober ges nämligen romanen ”Övertaget” ut, skriven av debutantförfattaren Signe Svensson. Romanen handlar om den ensamstående mamman Alexa som arbetar som kommunikationschef på ett rekryteringsföretag. En dag får Alexa intrång på sin Whatsapp och sedan kommer räkningar för lyxväskor, telefoner och datorer. Samtidigt börjar en skadereglerare på ett försäkringsbolag skönja mönster i anmälningarna hon tar emot.

– Det finns oerhört många svenska deckare och spänningsromaner, men inte någon som enbart kretsar kring id-kapningar och andra digitala problem som näthat och trakasserier. Vi letade upp Signe och har bistått henne med case från oss. Hon har givetvis haft konstnärlig frihet, men storyn och antagonistens tillvägagångssätt är faktagranskade för att överensstämma med verkligheten, säger PA Prabert och fortsätter:

– Boken fångar verkligen den hjälplöshet och frustration som många drabbade känner.

PA Prabert berättar vidare att romanen är ett led i mySafetys samhällsengagemang som syftar till att utbilda gemene man om de risker som finns vad gäller nätbedrägerier.

– Vi hoppas att vi med en fängslande skönlitterär berättelse kan tillgängliggöra information till alla svenskar, och samtidigt skapa debatt. Myndigheter, polis, regering, riksdag och andra politiker måste ta id-kapningar på allvar. Det är brott som är kopplade till stora ligor, både i Sverige och internationellt, och i dagsläget görs i princip ingenting, avslutar han.

Läs mer och beställ ditt exemplar av boken härmysafety.se
Annons
Annons
Annons