SplitSpänningslöst – trots galning med 23 personligheter

Foto: © Universal Pictures

En god sida med ”Split” är att det sparas på våldet. I övrigt är det en film som vi mer eller mindre har sett förr: kvinnor som hålls inlåsta i en källare av en galning.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ung kvinna gömd och inlåst i en källare av en galning. Nog har vi sett det förut. Men med en manusförfattare och regissör som M Night Shaymalan, som bland annat gjort ”Sjätte sinnet”, ”Signs” och ”Unbreakable” (även om det var 15 år sedan), förväntar man sig förstås något extra. Därför har vi denna gång tre kidnappade flickor i källaren och en galning som lider av kluven personlighet. Kevin växlar mellan inte mindre än 23 olika personligheter, men det är bara en handfull vi får lära känna. Av de tre flickorna är det egentligen bara en som räknas, Casey, spelad av Anya Taylor-Joy, vars barndom verkar ha varit lika problematisk som kidnapparens och därför gör att hon kan ”läsa” honom på ett sätt som de andra inte kan.

För att vi ska förstå problemet grundligt, går Kevin också hos en terapeut som omständligt förklarar hur vi kan dela upp oss i olika personligheter och hur det även enligt hennes teori kan berika och utveckla oss.

Annons
Annons
Annons