Annons
X
Annons
X
Kultur
Recension

Spänning under ytan

ROBOTLIV Spännande och oviss känns utgången i kvällens Äkta människor. Framtidens mänskliga robotar – hubotar – gör allt från trista arbetsuppgifter till att hålla människor sällskap. Men vad händer när de vill börja leva sitt eget liv?

(uppdaterad)

Ingen har sett hela serien ännu. Ikväll visas ett dubbelavsnitt. SVT har bara låtit recensenterna se de tre första avsnitten som alltså ger oss grundförutsättningarna för vad som komma skall. Men det ser lovande ut. Manus är skrivet av Lars Lundström som bland annat gett oss favoritserien Tusenbröder.

Denna gång befinner vi oss i en inte alltför avlägsen framtid då hubotar, en sorts mänskliga robotar, har befriat människorna från alla tråkiga rutinuppgifter som till exempel hushållsgöromål och lagerarbete. Men hubotarna kan också användas som rent sällskap och liksom mobiltelefoner är de beroende av el och måste laddas upp på natten.

Maskörerna ska ha högsta betyg för sina fantastiska masker – de får skådespelarna som gestaltar hubotarna att se ut som en blandning av skyltdockor och mangafigurer med sin släta hy, sitt konstgjorda hår och sina lysande ögon.

Annons
X

Familjen Engman står i valet och kvalet om de ska skaffa en hemhubot, men slår till och köper överjordiskt söta och vänliga Anita, spelad så förtjusande av Lisette Pagler att man omedelbart vill lägga beslag på henne. Vad familjen inte vet är att Anita har ett förflutet…

Den från början skeptiska fru Engman (Pia Halvorsen) faller så småningom handlöst, Anita blir hennes bästa vän. Morfar Lennart (Sten Elfström) är så förtjust i sin utgångna sällskapshubot Odi, att han gömmer honom för sin nya hushållshubot Vera, spelad med komisk fermitet av Anki Larsson.

I detta framtidsland har en del kvinnor helt enkelt bytt ut sina tråkiga äkta män mot alltid lika förstående manshubotar. Men det finns naturligtvis också hubotar som utnyttjas för köpt sex i bordellen Hubot Heaven. Hubotarna är med andra ord inte helt problemfria.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Några vill avskaffa hubotarna, bland annat den militanta rörelsen Äkta människor, till vilken Roger (Leif Andrée) ansluter sig. Han har bara hubotar till arbetskamrater på sin tråkiga arbetsplats och hustrun har valt huboten istället för honom. Här finns också en underjordisk rörelse bland hubotarna själva, för ett fullvärdigt liv.

  Inte olikt sina föregångare replikanterna i Blade Runner har hubotarna med tiden börjat utveckla mänskliga känslor och vill fortsätta leva. Ledare är den mystiske Leo (Andreas Wilson, som ännu inte övertygar helt i rollen).

  Eva Röse som den andra ledaren Niska är däremot perfekt, så gjorde hon också den fantastiska tv-spelfiguren Lova som fick liv i den svenska science-fictionfilmen Storm.

  Som framgår har Äkta människor lagt ut flera spår som säkert kommer att korsa varandra. Utgången känns spännande oviss.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X