Annons
X
Annons
X

Spänning stiger i Aten

”Europas folk - res er! ”

Av AFP, TT
Foto: REUTERS / AP

Aten vaknade på tisdagen med kritiska budskap mot väntande nedskärningar hängande från Akropolisklippan.

Hundratusentals statsanställda gick på tisdagen ut i en två dagar lång strejk i protest mot de hårda nedskärningar som den grekiska regeringen gått med på, i utbyte mot massiva nödlån från EU och IMF.

Dagen inleddes med en kommunistisk protestaktion vid Akropolis.

Annons
X

– Vi vill skicka ett budskap till Greklands och Europas avlägsnaste hörn. Åtgärder som undanröjer sociala skyddsnät genomförs över hela Europa. Men folklig ilska kommer att skaka de imperialistiska organisationerna, sade en av demonstranterna, den kommunistiske parlamentsledamoten Nikos Papakonstantinou.

Senare under tisdagen väntar en demonstration organiserad av fackföreningen Adedy, vars medlemmar inledde en strejk på morgonen.

Pensionärsorganisationer väntades hålla en separat demonstration.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tisdagens strejk föregår en generalstrejk på onsdag, då såväl offentliganställda som privatanställda väntas lägga ned arbetet.

  Flyganställda gjorde på tisdagen gemensam sak med Adedy, och flera inrikesflyg blev stående på marken.

  Sent på måndagskvällen avbröt en grupp arbetslösa lärare, som stormat tv-huset, kvällsnyheterna i den statliga tv-kanalen. De läste upp ett budskap där de krävde jobb och att IMF lämnar Grekland.

  Aten TT-AFP

  Annons
  Annons
  X
  Foto: REUTERS / AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X