Annons

Spänning på ren och klar undergångsprosa

Romandebutanten David Norlin är psykolog och arbetar med en avhandling om föräldrar till barn med funktionshinder.
Romandebutanten David Norlin är psykolog och arbetar med en avhandling om föräldrar till barn med funktionshinder. Foto: Sara Mac Key

En riktigt bra debut, tycker Josefin Holmström om "Dagar utan ljus, nätter utan mörker", David Norlins dystopiska undervattensberättelse om ett framtida Sverige i krigstid.

Under strecket
Publicerad

**Ubåtar, **nattliga färder, krypterade meddelanden. Debutanten David Norlin, till vardags psykolog, rör sig på mark som sedan länge inmutats av Jerker Virdborg, vars "Svart krabba" var en formfulländad dystopisk militärfantasi där en grupp soldater ljudlöst rörde sig över mörka svenska isar på väg mot ett hemligt mål.

Norlins berättelse tar sin början på en ubåt i ett Sverige i krigstid. En ung man, nyligen utexaminerad från Sjöfartsakademin, väntar på order om nedstigning. Kring halsen bär han en enhet genom vilken han skickar krypterade brev till en kvinna han aldrig har träffat, men som han anförtror sina hemligheter och sin oro över uppdraget. Minnen av en kärnvapenattack blandas med funderingar över livets villkor, existentiell ensamhet och längtan efter någon att prata öppet med. Stämningen bland männen på ubåten är tryckt: närsomhelst kan de hinnas ikapp av en främmande makt, och det finns inga garantier för att de ska klara sig helskinnade ur uppgiften.

Annons
Annons
Annons