Annons
X
Annons
X

Renzi avgår efter brakförlust – Grillo kräver snabbt nyval

Femstjärnerörelsens ledare Beppe Grillo vill ha ett snabbt nyval efter nej-resultatet i folkomröstningen i Italien. Premiärminister Matteo Renzi avgår och "tar fullt ansvar" för det "extremt tydliga" utslaget.

Av TT, Omni
(uppdaterad)
Folkomröstningen i Italien

Renzi säger i ett tal att nej-sidan måste komma med ett tydligt förslag, sedan italienarna röstat ett klart nej till hans förslag till ny författning.

– Folket har talat. Nejsidan har vunnit och jag har förlorat. Jag tar fullt ansvar för resultatet. Min regeringstid är över och jag kommer att avgå i morgon, sa Renzi i talet som hölls i hans tjänstebostad i Rom.

Renzi kommer i eftermiddag att lämna in sin avskedsansökan till president Sergio Mattarella.

Annons
X

Mattarella kommer därefter, om han inte hittar någon som kan bilda en ny regering, att utlysa nyval.

Mitten-vänster-politikern Renzi sade inför folkomröstningen att han skulle avgå från sin post om han förlorade, vilket gjorde att debatten handlat mycket om honom själv.

Femstjärnerörelsens ledare Beppe Grillo kräver ny ett snabbt nyval efter att Renzi meddelat sin avgång. Foto: Gregorio Borgia/AP

Nej-sidan – som letts av populistiska Femstjärnerörelsen – vann med nästan 60 procent, enligt AFP. Nära 70 procent av italienarna röstade.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Femstjärnerörelsens partiledare Beppe Grillo kräver att ett nyval ska lysas ut "inom en vecka" med hänvisning till en nyligt antagen vallag, som han tidigare varit emot.

  "Demokratin var vinnaren", skriver Grillo i ett blogginlägg efter folkomröstningen.

  Men de flesta analytiker ser ett tidigt val som osannolikt, och att det mesta i stället tyder på att Renzis regering i stället ersätts av en interimsregering fram till ett val våren 2018, skriver AFP.

  Renzis förslag var tänkt att minska storleken på, och inflytandet från, senaten, en av parlamentets två kamrar. Makt skulle också överflyttas från regionerna till centralregeringen i Rom. Kritiker, långt ut på vänsterkanten och bort till extremhögern, anser att förslagen var illa genomtänkta.

  Finansmarknaden och europeiska politiker har fruktat att en seger för nej-sidan kan skapa politisk instabilitet och förnyat kaos för de redan illa åtgångna italienska bankerna, något som skulle kunna driva eurozonen mot en ny kris.

  Annons

  Femstjärnerörelsens ledare Beppe Grillo kräver ny ett snabbt nyval efter att Renzi meddelat sin avgång.

  Foto: Gregorio Borgia/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X