Annons

Spännande uppstickare i bubblornas värld

Foto: Tomas Oneborg / Svenska Dagbladet

Brittiskt mousserande vin och spansk cava är två uppstickare i bubbelvärlden. Vinexpert Johan Franco Cereceda bjuder på välsmakande förslag samt berättar om en ny mycket intressant klassificering.

Under strecket
Publicerad

FRÅGA: Vi är fyra par som brukar träffas och prova champagne. Varje par tar med en flaska champagne. Värdparet bidrar dessutom med en "bubblare". Denna kan vara champagne eller annat mousserande vin som har något speciellt (tillverkning, druva, lagring, historia...) Har ni på SvD något spännande eller intressant förslag?

SVAR: Bubbelvärlden har väl aldrig varit så spännande som nu. Visst är champagne fortfarande det bubbel som står högst i kurs och kommer så att vara. Men det finns spännande uppstickare som faktiskt håller på att rita om kartan. Jag tänker främst på det brittiska bubbel som nu når oss i Sverige och som, stundtals, slår oss med häpnad. Det är riktigt bra! Vi ska samtidigt vara medvetna om att vi får betala en hel del för vinet, ungefär lika mycket som en champagne, men det kan det vara värt – inte minst för att vidga våra vyer. Brittiskt bubbel har inte tillverkats mer än några decennier, men förutsättningar i södra England påminner en del om de i Champagne, i synnerhet om vi tittar på den mineralrika jordmånen. Dessutom är det samma druvor som odlas i Champagne och i England, ofta pinot noir och chardonnay.

Vi har också den nya klassificeringen i Spanien för cava, Cava de Paraje, ett vingårdsbetecknat vin med lägre skördeuttag och betydligt högre kvalitet än den gängse bordscavan. Här tar man ofta tillvara på de unika druvorna, xarel.lo, macabeo och parellada, samt tar druvor från gamla stockar i de bästa lägena. Detta är en ny klassificering och i Sverige finns ännu få av dessa viner, men de som finns visar på en fin typiskhet och är inte, som ofta tidigare, ett försök att producera en budgetchampagne. Detta vin står på helt egna ben och det är just det som gör vinet så intressant. Även övrig prestigecava har blivit mycket bättre och här hittar vi riktigt hög kvalitet i en annan stil än champagne. Precis som det ska vara.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons