Annons

Minnen Spännande när minnets hemligheter plockas fram

Ida Stéen i Marionetteaterns ”Minnen” på Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen.
Ida Stéen i Marionetteaterns ”Minnen” på Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen. Foto: Markus Gårder

Det är premiärtätt på barnteatrarna. Bäst av tre aktuella uppsättningar är Marionetteaterns ”Minnen”. Poetisk och rörelsebaserad riktar den sig till alla från fyra år och uppåt.

Under strecket
Publicerad

Ida Stéen i Marionetteaterns ”Minnen” på Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen.

Foto: Markus Gårder

Ola Johansson och Lise Edman i ”Vem ser Dim?” på Teater Pero där två stora, sammetsblå blåbärsbollar ger perspektiv på Dims tillvaro.

Foto: Jonas Jörneberg

”Bzzz – om bin och människor” på Pygméteatern med manus av Emma Broström och dockor av Sten Wallin.

Foto: Dragan Popovic

På Kulturhuset Stadsteaterns scen i Skärholmen ger Marionetteatern ”Minnen”. Regissören Bernard Cauchard har utvecklat en idé om minnesfragment till en poetisk och rörelsebaserad uppsättning som riktar sig till både barn som fyllt fyra år och ”till personer som levt länge”. Ida Steén, i mysmjukt lekvänlig overall och snurrig basker, fångar publikens intresse genom precisa uttryck, lek på allvar och varsam koncentration; med skratt och vemod och häpen förundran över tingen. Kay Tinbäck du Rées, som signerat scenografi och dockor, har placerat små lådor runt den vita spelmattan, de lyser och lockar.

Ida Steén härskar över den teatrala överenskommelsen med publiken och låter ljudbilder och ljusväxlingar leda sökandet efter minnen. Det är lika spännande att få se vilka hemligheter som döljs i lådorna som att öppna presentpaket. Associationerna flyger fritt. Minnesskärvorna skapar situationer. Här finns en liten docka som dansar tåspets, en röd cykel, ett äpple (gott, verkar det som!), en bur med en kanariefågel (här blir det lite, lite sorgligt en stund), ett dockhus i snöfall, en båt med tända lanternor på brusande hav och en busrolig jättefluga. Och en mormor, eller kanske en farfar, som kan länkas till alla minnen, om man vill.

Annons
Annons
Annons