Annons
X
Annons
X
Film
Recension

The woman in the fifth Spännande intrigväv

The woman in the fifth

Regi
Pawel Pawlikowski
Genre
Drama
Medverkande
Ethan Hawke, Kristin Scott Thomas
Längd
1 tim 25 min

Från 15 år.

Betyg: 4 av 6

Frankrike – och Paris i synnerhet – har många olika ansikten. Å ena sidan har den franska huvudstaden länge välkomnat vinddrivna existenser, författare och konstnärer inte minst, som av olika skäl inte längre har kunnat leva och verka fritt i sina hemländer. Paris är en av exilens huvudstäder i världen.

Å andra sidan är Frankrike chauvinismens hemland med en stundtals hård och omedgörlig definition av vad som är franskt och vad som inte är det. Det nyss avslutade presidentvalet handlade i olyckligt stor omfattning om detta: hur bäst värna det genuint franska mot yttre tryck och inflytande.

Följden blir en dubbel upplevelse av välkomnande och främlingskap. Vi vet, till exempel, att så många betydande konstnärer i något skede av sitt liv tillbringade långa tider i Paris, men vi vet också att de tillbringade det mesta av sin tid med varandra. De blev aldrig parisare på det sätt som man blir new yorkbo på en förmiddag. Sådant tar generationer.

Annons
X

Följden av detta kan bli en exiltillvaro färgad av isolering, fattigdom och förvirring. Bland annat detta fångas av Roman Polanski, som levt länge i exil, inte minst i Paris, i filmen Hyresgästen från 1976, en omskakande studie i paranoia och galopperande verklighetsförlust. Och utan att dra parallellerna onödigt långt, kan man ändå konstatera att Polanskis landsman Pawel Pawlikowski, som även han lever och arbetar i exil (engelsk) sedan länge, delvis rör sig i samma terräng i filmen The woman in the fifth, som förhåller sig mycket fritt till sin litterära förlaga, en thriller av Douglas Kennedy.

Tom Ricks (Ethan Hawke) är en amerikan i Paris, men sannerligen inte någon sång- och dansman. Det framgår snart att han är författare och universitetslärare, allvarlig och kämpande, har en roman bakom sig och förhoppningsvis ännu en framför sig. Men resan till Paris ingår inte i något litterärt projekt, åtminstone inte inledningsvis. Han ska ta hand om sin lilla dotter, berättar han i passkontrollen på Charles de Gaulle.

Men hans franska före detta fru vägrar att släppa in honom, ringer polisen när han insisterar, det talas om en fängelse- eller sjukhusvistelse som Tom indignerat förnekar. Och redan här måste betraktaren mobilisera misstänksamhet: det är något som inte stämmer, någons historia som av något skäl drar åt fiktionen. Hans eller hennes? Dottern hälsar, hur som helst, sin pappa med glädje.

Tom förlorar sitt bagage och sina pengar, glider oroväckande snabbt ut i den parisiska marginalen. Hamnar på ett synnerligen sjaskigt hotell och börjar försörja sig på en diffus men avgjort sjaskig verksamhet, som någon sorts nattvakt åt ett gäng kriminella invandrare. Tillvaron på hotellet blir gradvis allt hotfullare. Men vem är då titelns kvinna i femte (arrondissementet)?

På en litterär tillställning inne i det tjusiga Paris träffar Tom en lika gåtfull som vacker översättare (Kristin Scott Thomas) med obestämt östeuropeisk bakgrund: sofistikerad, uppmärksam, bildad. Och det bästa av allt är att hon vill ha just honom, tar befälet i en frigörande erotisk relation, talar stimulerande till hans ego och uppmuntrar hans skrivande. Hon är nästan för bra för att vara sann.

Det uppstår alltmer av spänningar i väven av intrigtrådar, energierna drar åt olika håll. Resultatet blir en splittring som både är frustrerande och fascinerande på samma gång. Berättelser knoppar av sig inne i andra berättelser, och det vore lögn att påstå att Pawlikowski håller hela pusslet på plats med virtuos formkänsla.

Men han och fotografen Ryszard Lenczewski har en högt utvecklad blick för effektiv bildkomposition och arbetar med skärpa och oskärpa på ett sätt som gör kameran aktivt subjektiv i sällsynt omfattning. The woman in the fifth är på gott och ont en typisk festivalfilm som på outgrundliga vägar har letat sig upp på repertoaren. Och gärna för mig.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X