Annons
X
Annons
X

Spanjorer flyr landet i jakten på försörjning

2013 års spanska budget ses i EU-perspektiv som en uppladdning för en ansökan om stöd från eurofonden ESM, liknande de stöd som Grekland, Portugal och Irland har fått. Men fler och fler spanjorer lämnar nu landet i jakten på en bättre framtid, 29-åriga Barbara Belmonté är en av dem.

Av TT
Barbara Belmonté från Alicante är en av Spaniens många arbetslösa. Nu hoppas hon få jobb i Storbritannien istället för i hemlandet.
Barbara Belmonté från Alicante är en av Spaniens många arbetslösa. Nu hoppas hon få jobb i Storbritannien istället för i hemlandet. Foto: ØYSTEIN KLØVSTAD LANGBERG/ AFTENPOSTEN

En formell ansökan om ett stödprogram från ESM kan komma från premiärminister Mariano Rajoy lagom till EU:s toppmöte 18–19 oktober. Ett sådant stödprogram krävs för att ECB ska börja stödköpa spanska statspapper.

Budgeten som presenterades igår uppfattas som brutal.

Pensionerna höjs, men i övrigt är det tuffa nedskärningar som gäller.

Annons
X

Bland de sektorer som drabbas hårdast finns jordbruks- och kulturdepartementen, som båda får budgetarna minskade med cirka en tredjedel.

Besparingarna består till 58 procent av nedskärningar och till 42 procent av intäktsökningar. Ett sätt att öka statens inkomster är att införa skatt på lotterivinster i det spelgalna Spanien. Det blir 20 procents skatt, och den kommer att tas ut på 40 procent av alla vinster, rapporterar El Mundo.

För att blidka ECB beslutade regeringen igår att upprätta också en finansinspektion. Dessutom aviseras 43 nya lagar som rör ekonomin.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ANALYS:
  Konkurs är bästa lösningen för krisländerna.

  Många av landets unga är redan drabbade av den 25-procentiga arbetslösheten. Barbara Belmonté från Alicante är en av dem som tänker lämna landet.

  – Smarta människor lämnar Spanien och de som blir kvar har inga möjligheter. Nästan alla mina bekanta i Alicante går utan jobb, säger Barbara Belmonté till SvD:s norska systertidning Aftenposten.

  Barbara Belmonté befinner sig på arbetsförmedlingen i hemstaden för att säkra sin a-kassa. Hon söker jobb i Storbritannien och hoppas hitta något inom skönhetsindustrin. Köerna av jobbsökande och människor som ska diskutera sin arbetslöshetsersättning växer raskt efter att kontoret öppnat.

  – Jag hade ett tillfälligt jobb på ett köpcentrum här i Spanien i somras, men det varade bara i två veckor. Nu är jag arbetslös igen, säger Barbara Belmonté efter att hon fått sina papper stämplade av en handläggare.

  Siffror från Spaniens officiella statistikbyrå visar att 41000 spanjorer lämnade landet under första halvåret. Det är en ökning på 44 procent jämfört med i fjol. Många söker sig till Skandinavien. Flera av Barbara Belmontés vänner har dock åkt till Chile och Brasilien för att söka jobb.

  – Där har de hittat jobb på ett par dagar. Det är helt omvänd situation. Förut var det ju folk från Sydamerika som kom hit och jobbade, säger hon.

  ANALYS:
  Spanien är på väg till akuten.

  Dessutom är det massor av kapital som flyr krislandet. Enligt banken Nomura är kapitalflykten från Spanien nu större än den var från de sydostasiatiska länderna under krisen där i slutet av 90-talet.

  Regeringen hoppas naturligtvis att dess handlingskraft ska kunna få ned de höga statsobligationsräntorna och hindra pengautflödena. Men många är likt Barbara Belmonté frustrerade över politikernas agerande, vilket syntes i de stora och stundtals våldsamma demonstrationerna i Madrid den här veckan.

  – Det är inte lätt att resa härifrån eftersom jag är enda barnet och min mamma är ensamstående och driver ett bageri. Men jag har inget annat val. Nu hoppas jag kunna skicka hem lite pengar varje månad och hålla kontakten via Skype. Spanien töms på folk och de som åker iväg kommer knappast tillbaka, säger hon.

  Øystein Kløvstad Langberg/Aftenposten & TT

  Annons
  Annons
  X

  Barbara Belmonté från Alicante är en av Spaniens många arbetslösa. Nu hoppas hon få jobb i Storbritannien istället för i hemlandet.

  Foto: ØYSTEIN KLØVSTAD LANGBERG/ AFTENPOSTEN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X