Annons

Spaningar från veckan som gått.

Under strecket
SvD Näringsliv, Björn Lindahl
Publicerad

Börsen går upp men priserna sjunker

Den 10 april samlas alla de viktigaste personerna i världens kopparindustri för den årliga middagen i restaurangen på hästkapplöpningsbanan Club Hipico i Santiago i Chile. Oron för att Kina inte ska fortsätta köpa koppar i samma takt som tidigare, är stor

Under året som har gått sedan den förra middagen har världens tre största gruvbolag Anglo American, BHP Billiton och Rio Tinto alla bytt ut sina koncernchefer. Medan kurserna på världens börser pekar uppåt har kopparpriset - en av de bästa indikatorerna på hur stor aktiviteten är i världsekonomin, fallit till den lägsta nivån på sju månader. Huvudtalare blir Martin Abbot, chef för metallbörsen LME, där lagren av koppar tornar upp sig - 568 000 ton.

Det är den högsta nivån på tio år.

Sedan oktober i fjol har lagren av koppar ökat med 165 procent efter att de kinesiska inköpen minskat. Kina står för 42 procent av efterfrågan av koppar, som globalt sett ligger på 20,5 miljoner ton per år. Koppar används inom byggindustrin för rör, till telefonledningar och i elektronik.

Annons
Annons

Det viktigaste producentlandet är Chile, som står för en dryg fjärdedel av all koppar som produceras. Enligt landets kopparkommission Cochilco, kommer produktionen under 2013 att öka med tre procent, till 5,6 miljoner ton. Kommissionen tror att den globala produktionen kommer att överstiga konsumtionen med 56 000 ton i år och 68 000 ton 2014.

Björn Lindahl är Svd:s korrespondent i Oslo.

Proferssionell parkerare gillar Cadillac

Byter några ord med utövaren av ett yrke som är vanligare i Kalifornien än någon annanstans – att parkera bilar. Valet parking hör till på hotell och restauranger och om det handlar om förstklassiga ställen är bilarna ofta lyxiga. Miljoner blir svaret på hur mycket – de ofta europeiska – åken kostat som han varvat upp det korta avståndet till parkeringen. Undrar om det inte är några amerikanska bilar han gillar. Jo, Cadillac. GM har just lanserat nya Cadillacmodeller och sjösatt en reklamsatsning som redan gett resultat i högre försäljningssiffror.

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington.

Namntvång på kaffemuggen irriterar

För en svensk kan det tyckas vara en struntsak, men för många tyskar, fransmän och britter är det en självklarhet att bli tilltalad med ett ”fru” eller ”herr” och så efternamnet. En ny brittisk undersökning visar att 55 procent av de tillfrågade inte vill att en främling använder deras förnamn i mejl eller i säljsamtal på telefon. Många irriterar sig dessutom på att de måste uppge sitt förnamn när de köper kaffe på kedjor som amerikanska Starbucks (det skrivs på koppen). Starbucks försvarar sig med att de vill göra ”kaffeupplevelsen så perfekt som möjligt”. Varför det tarvar just ett förnamn framgår inte.

Therese Larsson SvD:s utrikesanalytiker och reporter på SvD Näringsliv.

Överåklagaren ser helst bakåt

Nystart. Det var nyckelordet när statssekreterare Erik Thedéen talade vid Telia Soneras stormiga stämma i onsdags på Cirkus. Bolaget har en ny styrelse och snart en ny vd. Det är dags att se framåt, menade Erik Thedéen.

Problemet är att överåklagare Gunnar Stetler ägnar all sin kraft åt att se bakåt. Stetler tycks mer ambitiös än någonsin. Så sent som i veckan kom uppgifter om att ytterligare en person blivit delgiven misstanke om mutbrott i den pågående brottsutredningen kring Telia Sonera. Bolaget vill så gärna tala om nutid. Men påminns hela tiden om det som hände i dåtid.

Jan Almgren är reporter på SvD Näringsliv.
**

**

SvD Näringsliv

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons