Annons
X
Annons
X

Spanien pustar ut efter Merkels omsvängning

Tyskland stödjer att Europeiska centralbanken återupptar köp av obligationer från skuldsatta euroländer. Beskedet innebär en lättnadens suck för Spanien och Italien som tampas med hög upplåningskostnad, men det finns risk för ökade motsättningar inom Europa.

Foto: SEBASTIAN PIRLET/REUTERS

Statsobligationsräntor fortsatte nedåt i går men fortfarande möter EU:s ekonomiska bjässar Italien och Spanien en hög upplåningskostnad för att finansiera respektive statskuld. Det är framför allt kostnaden för kortare löptider som sjunker i väntan på besked om länderna kommer att vända sig till Europas stödfonder med begäran om obligationsköp. Detta skulle i sin tur öppna för ECB att gå in i ländernas obligationsmarknader.

Tyskland har tidigare varit tveksamma till obligationsköp av skuldtyngda länder. Bland annat har tyska chefsekonomer inom ECB-direktionen motsatt sig obligationsköpsprogrammet. Det var exempelvis anledningen till att Jürgen Stark lämnade posten i fjol. Han anser fortfarande att köp av obligationer från överskuldsatta euroländer innebär att ECB uppmanas att agera utanför sitt mandat. Även hans föregångare Otmar Issing kritiserar beslutet i en intervju med den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Italiens premiärminister Mario Monti talade i en intervju med Der Spiegel i helgen om motsättningarna mellan norra och södra Europa som ”mycket alarmerande”.

Annons
X

– De spänningar som har följt euroområdet de senaste åren börjar redan visa tecken på en
psykologisk upplösning av Europa.

Dagen efter meddelade den tyska regeringen att den står bakom ECB-chefen Mario Draghis förslag om att köpa obligationer för att få ned lånekostnaderna i Spanien och Italien. Den tyska regeringens talesperson Georg Streiter sa till journalister i Berlin att regeringen inte tvivlar på att allt som ECB gör är inom centralbankens mandat.

För Spanien och Frankrike kan beskedet få betydelse. La Republica rapporterar att Frankrikes president, Francois Hollande, pressar Italiens premiärminister Mario Monti och Spaniens premiärminister Mariano Rajoy att söka stöd från de europeiska stödfonderna. Det för att dämpa risken för att marknadsspekulationerna ska sprida sig till den franska obligationsmarknaden.

Ignazio Visco, italiensk centralbankschef och ledamot i ECB-rådet, sa i en intervju med la Republica på söndagen att beslutet att ECB ”kan och måste intervenera” för att undanröja hinder för den monetära unionen om det finns risker för euron är en ”vändpunkt”, men att Italien för närvarande inte behöver stöd från den temporära stödfonden EFSF.

LÄS MER:
Analys – Svag euro krisens enda ljuspunkt.

Inte heller Mario Monti gillar tanken på att ansöka om stöd men är desto mer positiv till att ECB-chefen Mario Draghi öppnat för att köpa obligationer i syfte att få ned lånekostnaden i Spanien och Italien.

– Jag kan bara välkomna ECB:s uttalande om att det finns en allvarlig felfunktion i marknaden för statsobligationer i euroområdet. Det är också sant att vissa länder tvingas axla extraordinärt höga kostnader för att finansiera sina skulder, sa Mario Monti till Der Spiegel och efterlyste snabba åtgärder för att sänka lånekostnaderna.

Enligt Mario Monti hjälper nu Italien i praktiken Tyskland att sänka sina lånekostnader eftersom tyska statspapper gynnas av problemen i andra länder.

– De höga räntor Italien måste betala nu subventionerar de låga (räntor) som Tyskland betalar. Utan den risken skulle räntan på tyska statsobligationsräntor ha varit något högre, sa han.

Annons
Annons
X
Foto: SEBASTIAN PIRLET/REUTERS Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X