Spanien pustar ut efter Merkels omsvängning

Tyskland stödjer att Europeiska centralbanken återupptar köp av obligationer från skuldsatta euroländer. Beskedet innebär en lättnadens suck för Spanien och Italien som tampas med hög upplåningskostnad, men det finns risk för ökade motsättningar inom Europa.

Publicerad
SEBASTIAN PIRLET/REUTERS
Foto: SEBASTIAN PIRLET/REUTERS
Annons

Statsobligationsräntor fortsatte nedåt i går men fortfarande möter EU:s ekonomiska bjässar Italien och Spanien en hög upplåningskostnad för att finansiera respektive statskuld. Det är framför allt kostnaden för kortare löptider som sjunker i väntan på besked om länderna kommer att vända sig till Europas stödfonder med begäran om obligationsköp. Detta skulle i sin tur öppna för ECB att gå in i ländernas obligationsmarknader.

Tyskland har tidigare varit tveksamma till obligationsköp av skuldtyngda länder. Bland annat har tyska chefsekonomer inom ECB-direktionen motsatt sig obligationsköpsprogrammet. Det var exempelvis anledningen till att Jürgen Stark lämnade posten i fjol. Han anser fortfarande att köp av obligationer från överskuldsatta euroländer innebär att ECB uppmanas att agera utanför sitt mandat. Även hans föregångare Otmar Issing kritiserar beslutet i en intervju med den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons